baranyok nyajban
Fotó: Martin Bisof / Unsplash

Gordon Ramsay a trágyából is várat épít...vagy whisky-t készít

Jelenleg is forog Gordon Ramsay brit sztárséf Uncharted című sorozatának második évada. Az itthon Új utakon nevet viselő dokumentumfilm-sorozat stábja a világ elől eddig rejtve maradt gasztronómiai különlegességeket igyekszik felkutatni és bemutatni.


Így jutottak el Tasmániába, Ausztrália whisky-paradicsomába. Ezen az apró szigeten található az ország főzdéinek harmada és itt készül többek között az az ital is, ami végül felkeltette a stáb érdeklődését. A többszörös díjnyertes tétel a Belgrove főzdéből kerül ki és a Wholly shit névre hallgat.

belgrove wholly shit whiskyBelgrove Wholly Shit Rye Whisky, TasmániábólFotó: Whisknick.com

A szójáték (holy shit = szent szar, wholly shit = teljesen szar) nem is annyira játék és még kevésbé vicc. A szóban forgó whisky készítése során a bárányok szárított trágyáját használják tőzeg helyett. (A tőzeg füstjével szokták kezelni a whisky alapanyagául szolgáló malátát, ez adja a jellegzetes füstös ízt.)

Ramsay lapátol

gordon ramsay tragyat lapatol

Fotó: CinemaBlend

A készítők természetesen Ramsay-t is befogták a munkába, neki kellett begyűjtenie a birkák alól a „cuccot" és akaratán kívül utóbb nem kevés marketingtevékenységet is végzett a főzdének. A műsor levetítése előtt 111 dollárba került átlagosan a Belgrove csúcstermékének számító White Rye, utána már 152 dollárra emelkedett az ár.

Az Új utakon második évada szeptember 6-án indul a National Geographic csatornán.

A figyelmetekbe ajánljuk