whisky palack
Fotó: Piotr Miazga / Unsplash

Aki nagyot akar szakítani, most whiskybe fektet

Már befektetési alap segítségével ugorhatunk fejest a whisky üzletbe, viszont mélyen a zsebünkbe kell nyúlni hozzá.

15-20 százalék körüli éves hozammal kecsegtet a Rare Single Malts névre hallgató befektetési alap, amit június végén hoztak létre. A tulajdonosok jelenleg még a 20 millió fontnyi (közel 8 milliárd forint) indulótőke összeszedésén dolgoznak, amiből aztán régi, limitált szériás illetve évjáratos whiskykből vásárolnak be.

Bár első körben hongkongi pénzembereket céloznak meg, az ajtó természetesen mindenki előtt nyitva áll, aki vállalja, hogy minimum 100 ezer fontot 5 évre leköt náluk. Cserébe az alapítók a már említett hozamot ígérik minden évben.

„A whisky folyékony arany, az egyik legjobb befektetés"

– állítja Murray Holdgate, a tulajdonosi kör egyik tagja.

Ezt tűnik alátámasztani a Knight Frank's Luxury Investment Index adatsora. E szerint az elmúlt évtizedben a ritka whiskyk ára majdnem hatszorosára emelkedett, ezzel magasan túlszárnyalt minden egyéb luxusterméket: a második helyen a ritka érmék zártak 175 százalékos növekedéssel.

„A 80-as 90-es években a piac tulajdonképpen összeomlott, ezért sok főzde kiárusította a készleteit, mert nem gondolták, hogy 30-40 évvel később ekkora lesz a kereslet, főleg Ázsiában. Ázsia jelenti most felhajtóerőt a ritkaságok piacán"

– magyarázza a jelenség hátterét Holdgate.

A Rare Single Malt főként ismert és nagy múltú főzdék még hordóban pihenő tételeibe kíván befektetni. „Ha a whisky hordóban marad, évről-évre tovább fejlődik, ez pedig növeli az értékét. A lepalackozott whiskyk ára ezzel szemben csak a népszerűségüktől függ" – mondja Freeman Ho Chun-wing, az alap szakértője. A tervek szerint egyébként 15-40 év közötti hordós, 30 évnél idősebb palackos whiskykkel és legalább 18 éves gyűjteményekkel kereskednek majd, a megvásárolt tételeket skóciai raktárukban fogják őrizni.

A figyelmetekbe ajánljuk