148 millió forintért kelt el a világ legöregebb whiskyje

148 millió forintért kelt el a világ legöregebb whiskyje

Mi adja a whisky értékét? Nyilvánvalóan szerepet játszik a minőség és a ritkaság, de a világ legdrágább skót whiskyjeinek esetében a válasz nehezen meghatározható.


A világ legdrágább standard méretű palackja – egy hatvanéves Macallan 1926 – 2019-ben mintegy 1,9 millió dollárért (több mint 800 millió forintért) kelt el. Ez valójában több, mint a valaha eladott legnagyobb skót whisky palack, amely 444 palack 32 éves Macallan-t tartalmazott, és mindössze 1,4 millió dollárért (600 millió forintért) vásárolták meg.

Természetesen azzal lehet érvelni, hogy a 60 éves skót whisky jobb, mint a 32 éves skót whisky, ám egy ma bejelentett eladás még jobban összezavarhatja az érdeklődöket. A világ legidősebb skót whiskyje (a leghosszabb ideig hordóban érlelt itala), a The Macallan 81 éves whiskyje, csupán 300 ezer fontért (148 millió forintért) árvereztek el Londonban.

Az ár felülmúlta az árverés előtti becsléseket, de jelentősen elmaradt a rekordtól, amit a kora miatt érdemelt volna.

Sotheby's keresi a bökkenőt, ennek ellenére a The Macallan The Reach 81 Years Old megdöntötte a világ (addig) legidősebb whiskyjének számító korábbi rekordját, amelyet legutóbb 2021 októberében a Decanter #1 a Gordon & Macphail Generations 80-Years-Old 193 000 dollárért (közel 84 millió forint) kelt el.

Ennek ellenére minden egyes üveg skót whisky, amely egy ház áráért eladható, figyelemre méltó eladásnak számít.

Ez így is egy rendkívüli eredmény. A különleges Single Malts változatai rendkívül áhítottak. Láttuk, hogy az árverés zárásakor igazi versengő licitelés zajlott, amelyek egyre magasabbra, a becsült ár közel háromszorosára emelték a végső összeget. Kor, ritkaság és származás. Ez a gyűjtők szentháromsága

– nyilatkozta Jonny Fowle, a Sotheby's észak-amerikai és EMEA-országok whisky és szeszes italokért felelős vezetője.

A Macallan The Reach eredetileg a II. világháború alatt lefektetett, sherryvel érlelt tölgyfahordóból származik, nem sokkal azelőttről, hogy a szeszfőzde először ideiglenesen bezárta volna kapuit. A folyadékot szájjal fújt üvegdekantárban árulták, amelyet egy három kezet ábrázoló bronzszobor simogatott.

A figyelmetekbe ajánljuk