whiskey

Ezzel az új eszközzel kiszagolhatjuk, hogy hamis whisky-t kaptunk-e

Nos.e nevű szerkentyű kevesebb mint négy perc alatt érzékeli, hogy egy adott szeszes ital hamis-e vagy sem, és képes azonosítani a régiót, a márkát és a stílust is.


A University of Technology Sydney kifejlesztett egy olyan elektronikus eszközt, amely minden eddiginél könnyebbé teheti a hamisított whisky kiszimatolását. Az ausztrál főiskola nagy reményeket fűz a Nos.e nevű új technológiához, amely képes a különböző whisky-stílusok, márkák és régiók azonosítására, csupán a minta megszaglásával.

A Skót Egyetemek Környezetvédelmi Kutatóközpontjának (SUERC) 2020-as tanulmánya szerint a 2018-ban eladott single-malt skót whisky-s üvegek akár 40 százaléka is hamisítvány volt, vagy a megadott dátumtól eltérő évben desztillálták.

A Sydney-i Műszaki Egyetem munkatársai úgy vélik, hogy az általuk kifejlesztett eszköz segíthet ennek leküzdésében. A technológia, amelyet Steven Su docens professzor által vezetett, professzorokból és PhD-hallgatókból álló csapat alkotott meg, nyolc gázérzékelőt használ az emberi szaglórendszer utánzására. Az elektronikus orr megszagol egy kis mintát a whiskyből, kiértékeli az egyes érzékelt szagmolekulákat, majd az adatokat egy számítógépbe táplálja, amely egy algoritmus segítségével azonosítja a whiskyt és annak jellemzőit.

Ám nem ez az első olyan technológia, amellyel a hamisított whisky megjelölésére alkalmas, de ez a változat gyors, pontos és viszonylag olcsó.

Az IEEE Sensors Journal című szaklapban e hónap elején megjelent tanulmány szerint a Nos.e segítségével a 2019-es CEBIT ausztráliai szakkiállításon kevesebb mint négy perc alatt azonosították a Johnnie Walker, az Ardbeg, a Chivas Regal és a Macallan által gyártott három szimpla és három kevert malátawhisky közötti különbségeket. A prototípus az idő 100 százalékában pontosan azonosította a whisky régióját, 96,15 százalékában pedig a márkáját, a stílusát pedig 92,31 százalékban.

Eddig a whiskyk közötti különbségek kimutatásához vagy képzett whisky-szakértőre volt szükség, aki még mindig tévedhetett, vagy pedig bonyolult és időigényes kémiai elemzésre, amelyet tudósok végeztek egy laboratóriumban. Tehát a whisky gyors, könnyen használható, valós idejű értékelése a minőség azonosítására, valamint a hamisítás vagy csalás leleplezésére nagyon hasznos lehet mind a nagykereskedők, mind a vásárlók számára.

– mondta Su az egyetem által kiadott közleményben.

A Sydney-i Műszaki Egyetem a hamisított whisky azonosításán kívül más felhasználási lehetőségeket is lát a Nos.e számára. A technológia feltehetőleg a borok, konyakok és parfümök jogszerűségének megállapítására is használható lesz, és idővel orvosi alkalmazásokat is kaphat, például betegségek felismerésére.

(RobbReport)

A figyelmetekbe ajánljuk