Elárverezik a világ legidősebb whiskyjét, ami az amerikai függetlenségi háborút is túlélte

Elárverezik a világ legidősebb whiskyjét, ami az amerikai függetlenségi háborút is túlélte

Az íze valószínűleg eltörpül a kora és a története mellett.

Több mint 200 éves whiskyt árvereznek el, amely valamikor az amerikai függetlenségi háború idején készülhetett. A CNN cikkéből kiderül, hogy az ital jelenleg a világ legidősebb whiskyjeként van számon tartva, ami várhatóan június végén kerül kalapács alá.

A párlatot valamikor 1762-1802 között készülhetett, és a Georgia állambeli LaGrange-ben palackozták – arról azonban nincs információ, hogy hol készülhetett. Az aukciót megszervező Skinner 20-40 ezer dollárt, azaz nagyjából 6-12 millió forintot vár érte. Ahogy a CNN is kiemeli: hiába van a legidősebb whiskyről szó, az ára a közelében sincs a rekordernek, ami egy 1926-ban palackozott Macallan, amely 2019-ben kelt el 1,9 millió dollárért, azaz nagyjából 570 millió forintért.

Skinner Auctioneers & Appraisers

A mostani árverésre bocsátott whisky korát szénizotópos kormeghatározása alapján becsülték meg a Georgia Egyetem kutatói. Az aukciós ház elmondása szerint a jelenlegi üvegbe körülbelül 1860 környékén kerülhetett – előtte pedig hordóban érlelték. Az egyedülálló kora mellett a története is megér egy misét, ami biztosan feljebb fog kúszni a párlat ára.

Feltehetőleg a whiskyt az egyik leghíresebb amerikai bankár, John Pierpont Morgan vette meg egy georgiai látogatásán – a leírás szerint rögtön három hasonló korút is vett. Mindhárom üveget J. P. Morgan fia, ifjabb John Pierpont Morgan (vagy Jack Morgan) ajándékozta el, nem is akárkiknek: az egyiket Franklin D. Roosevelt, a másikat Harry S. Truman kapta az 1940-es évek elején, és a harmadikat – amely az árverésen is szerepel – az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának volt bírája, James Byrnes kapta meg. Utóbbi azért, hogy később elárverezhesse majd, de Byrnes ezt nem tette meg, és inkább Francis Drake-nek ajándékozta.

A slusszpoén, hogy az új tulajdonos családjában mindenki kizárólag skót whiskyt hajlandó fogyasztani, amiért megmenekülhetett az üveg, és kalapács alá kerülhet 2021. június 22-30. között.


A figyelmetekbe ajánljuk