Egy ember whisky-t önt egy pohárba.

Ennyiért adták el a világ legnagyobb whisky-gyűjteményét

A Pat's Whisk(e)y Collection 9000 palackos gyűjteménye összesen 4,5 millió dollárért (1,4 milliárd forint) kelt el.

A hatalmas gyűjteményt a titokzatos Pat 15 év alatt állította össze. Az kétezres évek elején a gyűjtő – aki továbbra is névtelen kíván maradni – beleszeretett a whiskykbe, és nekilátott olyan palackok beszerzésének, amelyeket meg tudott inni és meg tudott osztani a barátaival és a családjával.

Minél többet kóstolt, annál nagyobb lett a szenvedélye, mígnem végül több mint 9000 palackot gyűjtött össze a világ minden tájáról. Az eladás idején a „kollekciót” széles körben a világ legnagyobb és legváltozatosabb gyűjteményének tartották.

2020-ban Pat úgy döntött, hogy itt az ideje megválni a gyűjteményétől, amely 5000 single malttal, 1000 blended whiskyvel és több mint 600 amerikai whiskyvel rendelkezett.

A Whiskey Auctioneerrel együttműködve 23 aukcióra osztotta fel a gyűjteményt, amelyek témái között olyanok szerepeltek, mint a Gordon & MacPhail Private Collection palackjai és az amerikai whiskyk.

A szóban forgó árverések mindegyike tavaly szeptember és november között került megrendezésre. A végső aukció – amely egy üveg Springbank 1966 Local Barley-t és egy 50 éves Highland Parkot tartalmazott – végül 1 millió dollárt (319 millió forintot) hozott.

Az értékesítésből származó bevétel nem csak Pat bankszámláján landol. A végső árverés előtt kiválasztott néhány palackot, amelyeket a jótékonysági szervezetnek adományoz. Ezek az italok végül több mint 35 000 dollárt (11 millió forintot) gyűjtöttek a Teenage Cancer Trust számára.

Forrás: RobbReport

A figyelmetekbe ajánljuk