A francia gasztronómia nem kifejezetten az egyszerű receptekről híres, mégis találunk néhány olyan fogást, amihez nem kell hosszú évekre visszanyúló konyhai tapasztalat. Ilyen a tarte Tatin nevű almatorta is, ami egy könnyen elkészíthető, tápláló desszert.
Hozzávalók (6 adaghoz):
- 3 evőkanál vaj
- 170 g cukor
- 3 nagyobb alma
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 1 nyers tortaalap (lisztből, tojásból, cukorból és sütőporból kikeverhető)
Ez is érdekelhet! Itt a legegyszerűbb, sütés nélküli desszert titka!
Fotó: Shutterstock
Így készül:
- Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius-fokra. Kenjünk ki egy sütőálló serpenyőt vajjal, és szórjunk rá egy kevés cukrot.
- Kezdjük el meghámozni, majd kisebb cikkekre vágni az almát. A cikkeket domború oldalukkal lefelé, kör alakban helyezzük egymás mellé a serpenyőben.
- Alacsony lángon karamellizáljuk addig az almát, amíg szép aranybarna színűek lesznek a szeletek – ez 10-13 percig fog tartani. Ezután tegyük félre a serpenyőt, és hagyjuk kihűlni az almát.
- Vegyük ki az előre elkészített tortaalapot a hűtőből, majd belisztezett felületen nyújtsuk ki akkorára, hogy be tudjuk vele fedni a serpenyőt. A tészta szélét nyomkodjuk oda a serpenyő oldalához, majd kissé szurkáljuk meg egy villával. Ezután már be is tehetjük a sütőbe, ahol nagyjából 20 percig kell bent hagynunk. Amikor már ropogósnak és aranybarnának tűnik a tészta, vegyük ki a serpenyőt.
- Miután egy kicsit kihűlt, egy kés segítségével válasszuk le a tésztát a serpenyőről, majd szorítsuk rá egy tányérra, és borítsuk rá a kész tortát. A szeleteket ízlés szerint egy-egy gombóc vaníliafagyival is tálalhatjuk.
Forrás: Drive
Ha tovább olvasnál: Az egész internet rajong ezért receptért: készíts te is joghurthabot!