tarte tatin
Fotó: Shutterstock

Egyszerű, de tökéletes almatorta: így készül a francia tarte Tatin

A francia gasztronómia nem kifejezetten az egyszerű receptekről híres, mégis találunk néhány olyan fogást, amihez nem kell hosszú évekre visszanyúló konyhai tapasztalat. Ilyen a tarte Tatin nevű almatorta is, ami egy könnyen elkészíthető, tápláló desszert.


​Hozzávalók (6 adaghoz):

  • 3 evőkanál vaj
  • 170 g cukor
  • 3 nagyobb alma
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 1 nyers tortaalap (lisztből, tojásból, cukorból és sütőporból kikeverhető)

Így készül:

  1. Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius-fokra. Kenjünk ki egy sütőálló serpenyőt vajjal, és szórjunk rá egy kevés cukrot.
  2. Kezdjük el meghámozni, majd kisebb cikkekre vágni az almát. A cikkeket domború oldalukkal lefelé, kör alakban helyezzük egymás mellé a serpenyőben.
  3. Alacsony lángon karamellizáljuk addig az almát, amíg szép aranybarna színűek lesznek a szeletek – ez 10-13 percig fog tartani. Ezután tegyük félre a serpenyőt, és hagyjuk kihűlni az almát.
  4. Vegyük ki az előre elkészített tortaalapot a hűtőből, majd belisztezett felületen nyújtsuk ki akkorára, hogy be tudjuk vele fedni a serpenyőt. A tészta szélét nyomkodjuk oda a serpenyő oldalához, majd kissé szurkáljuk meg egy villával. Ezután már be is tehetjük a sütőbe, ahol nagyjából 20 percig kell bent hagynunk. Amikor már ropogósnak és aranybarnának tűnik a tészta, vegyük ki a serpenyőt.
  5. Miután egy kicsit kihűlt, egy kés segítségével válasszuk le a tésztát a serpenyőről, majd szorítsuk rá egy tányérra, és borítsuk rá a kész tortát. A szeleteket ízlés szerint egy-egy gombóc vaníliafagyival is tálalhatjuk.

Forrás: Drive

Ha pedig egy másik, szintén egyszerű francia fogást is kipróbálnál, mutatjuk a tökéletes zöldségkrémleves receptjét.

A figyelmetekbe ajánljuk