Az időjárás ellen ugyan nem tehetünk semmit, de egyes zöldségekkel és gyümölcsökkel könnyedén megelőzhetjük azt, hogy mi is lebetegedjünk. Most mutatunk öt olyan, bárhol beszerezhető, vitaminokban gazdag szuperélelmiszert, ami influenzaszezonban is garantálja az egészséget!
Citrusfélék
A citrusfélék bármelyike hasznos lehet megfázás ellen
Photo by Odiseo Castrejon on UnsplashA citrusféléket, mint például a narancsot, a citromot és a grapefruitot az év egészében érdemes fogyasztani, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, ami segíti az immunrendszer megfelelő működését. A téli hónapokban azonban különösen fontos, hogy a lehető legtöbb citrusfélét fogyasszunk, mivel a vitaminokban gazdag gyümölcsök segíthetnek a megfázás megelőzésében és enyhítésében, antioxidáns hatásuk révén pedig csökkentik a gyulladásokat.
Még több tipp a nátha ellen! Megfáztál? Ez a kínai wonton leves szinte gyógyír lesz – recept!
A citrusféléknek jelentős hidratáló hatásuk is van, ami szintén jótékony a megfázás során.
Fokhagyma
A fokhagymából akár teát is készíthetünk
Fotó: Shutterstock
Sokan vannak, akik az íze miatt nem kedvelik a fokhagymát, pedig ez a szuperélelmiszer az évnek ebben a szakaszában képes csodákat tenni az immunrendszerrel. A B6- és C-vitaminban, mangánban, szelénben és allicinben gazdag zöldség erősen gyulladáscsökkentő hatású, így segít megelőzni a különböző megfázással járó tüneteket.
Kevesen tudják, de a fokhagymának vírus-, és baktériumölő hatása is van, ezzel pedig természetes módon helyettesíthet sok, patikában kapható gyógyszert is. A szakértők szerint érdemes nyersen vagy kissé megfőzve fogyasztani, hogy maximálisan kihasználhassuk a jótékony hatásait.
Cékla
A céklát magában, levesként és köretként is fogyaszthatjuk
Fotó: Shutterstock
Valódi szuperélelmiszerről van szó, ami kitűnőB-vitamin-forrás, magas a folsav- és vastartalma és kifejezetten jótékony antioxidáns hatással is bír. Ráadásul a téli meghűlések mellett a különböző vírusos megbetegedésekkel szemben is hatékony védelmet nyújt, mivel kiemelkedően jelentős probiotikum forrás, ami a belek működését és a méregtelenítést is segíti.
Gyömbér
A gyömbérben található gingerol erős gyulladáscsökkentő
Photo by Conscious Design on UnsplashA gyömbérben egy rendkívül jótékony hatással bíró és csak ebben az élelmiszerben megtalálható anyag, úgynevezett gingerol található. Ez a bioaktív vegyület tele van antioxidánsokkal, emiatt pedig erős gyulladáscsökkentő hatása van. A gyömbér ráadásul serkenti a vérkeringést, ami javítja a szervezet védekezőképességét. Arról nem is beszélve, hogy a gyógynövényt a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, egyes kutatások szerint ugyanis csökkenti a vércukorszintet is.
A gyömbért – a fokhagymához hasonlóan – érdemes nyersen, esetleg teában feloldva fogyasztani.
Ezt is olvasd el! 7 táplálékkiegészítő, amit érdemes elkezdened szedni ősszel
Spenót
A spenót vitaminokban és antioxidánsokban gazdag
Photo by Maja Vujic on UnsplashA zöld leveles zöldség szintén azon élelmiszerek közé tartozik, ami megosztja az embereket: vannak, akik imádják, de akadnak olyanok is, akik ki nem állhatják. Ősszel azonban mindenkinek érdemes valahogy beépíteni az étrendjébe a spenótot, hiszen rengeteg pozitív egészségügyi hatása van.
A zöldség nagy mértékben tartalmaz C-vitamint, K-vitamint, A-vitamint és B-vitamint, amik alapvetőek az immunrendszer és a sejtek megfelelő működése szempontjából. A spenótban található antioxidánsok ezen felül segíthetnek csökkenteni a gyulladásokat és a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.