orrot fújó nő
Fotó: Shutterstock

10 bevált módszer a megfázástól való gyors megszabadulásra orvosoktól

Elkezdtél szipogni, tüsszögni, vagy érzed azt az ismerős bizsergést a torkod hátsó részén, és máris tudod: megfáztál.


A megfázás hihetetlenül gyakori − valójában a felnőttek évente 2-3 megfázással számolhatnak, míg a gyerekek akár 10 vagy még többel is. Ne feledd, hogy nem reális elvárni, hogy holnapra eltűnjön. A legtöbb megfázás 7-10 napig tartó tüneteket okoz, mondja Dr. Patricia N. Whitley-Williams, a Nemzeti Alapítvány a Fertőző Betegségekért korábbi elnöke.

Bár a nátha általában magától elmúlik − addig is házi gyógymódokkal és vény nélkül kapható gyógyszerekkel kezelhetjük a tüneteket, például a köhögést, a torokfájást és az orrdugulást. Íme 10 dolog, amit tehetsz, hogy enyhítsd a megfázás tüneteit és jobban érezd magad.

1. Igyál sok folyadékot!

A legjobb dolog, amit tehetsz a megfázásból való felépülés érdekében, hogy pihensz és sok folyadékot iszol

− mondja Whitley-Williams.

Amikor a légutak begyulladnak a megfázás miatt, több nyálkát termelnek, ami sűrűvé válhat és nehezen felköhöghetővé. A megfelelő folyadékpótlás segít megelőzni a nyálka kiszáradását és besűrűsödését. A betegségek miatt a normálisnál több folyadékot veszíthetünk és ezt sem árt pótolnunk.

2. Aludj eleget!

Az alvás kihagyása gyengítheti az immunrendszeredet, ami megnehezítheti a szervezeted számára a fertőzések leküzdését. Próbálj meg éjszakánként 7 és 9 óra közötti alvásmennyiséget biztosítani. Ha a dugulás miatt nehezen alszol el, segíthet, ha a hátadra fekszel, és a fejedet egy plusz párnával megtámasztod. Ez is segíthet abban, hogy alvás közben lefolyjon a nyálka az orrmelléküregekből.

3. Használj sóoldatos cseppeket!

A nátha során jelentkező torlódást gyakran az arcüregekben és az orrjáratokban lévő különösen sűrű vagy kiszáradt nyálka okozza. Ez megnehezíti az orrfújást, és ez okozza a dugulásérzetet. Az orrjáratok sóoldattal való átmosása segíthet a nyálka hígításában és nedvesítésében, így könnyebben kiürülhet. A legtöbb gyógyszertárban találunk sóoldatos orrcseppet.

4. Gargalizálj sós vízzel!

Ha duzzadt, fáj a torkod, próbáld meg a sós vízzel való gargalizálást, hogy enyhítsd a fájdalmat.

A sós víz kiszívja a vizet a gyulladt torokból, enyhíti a bélnyálkahártyában lévő nyomást, és így csökkenti a fájdalomérzetet.

baba a p\u00e1r\u00e1s\u00edt\u00f3 p\u00e1r\u00e1j\u00e1ba ny\u00fal

Fotó: Shutterstock

5. Nyelj le egy kanál mézet!

A méz csökkentheti a gyulladást, segítve a torokfájáson. Emellett természetes köhögéscsillapítóként is működhet, segíthet enyhíteni az irritációt, és csillapíthatja a köhögési késztetést.

Adj egy kanál mézet egy csésze forró teához vagy vízhez, hogy a gőz további előnyeit is élvezd ami segíthet a nyálka fellazításában és a torlódás enyhítésében.

6. Használj párásítót!

A legtöbb megfázás ősszel és télen fordul elő, amikor alacsony a páratartalom, és ez kiszáríthatja a nyálkahártyát az arcüregekben. A párásító használata nedvességet ad a levegőnek. Ez megnyugtatja az irritált légutakat és a torkot, feloldja a nyálkát, enyhíti a torlódást.

A gőzölgő folyadékok − például levesek vagy a teák −, valamint az aromaterápia is hasznosnak bizonyulnak a tünetek enyhítésében. De ha nincs kéznél párásító, kipróbálhatsz helyette egy forró zuhanyt is.

7. Kortyolgass meleg folyadékot!

A meleg folyadékok, például húsleves vagy tea fogyasztása segíthet enyhíteni az olyan tüneteket, mint a torokfájás, és kevésbé lesz dugulásos az orrod. Ha teát iszol, koffeinmentes változatot válassz, mivel a koffein dehidratálhat.

8. Ne hanyagold el az étkezést!

Lehet, hogy nincs nagy étvágyad, amíg beteg vagy, de az elegendő kalória, vitamin és ásványi anyag bevitele segíthet a szervezetednek a fertőzés leküzdésében. Próbálj ki nyugtató, tápláló ételeket, például leveseket és turmixokat – bármi jó, amiben van folyadék, gyümölcs és zöldség.

9. Vegyél be C-vitamint!

A C-vitamin jól ismert az immunrendszer erősítéséről, de a kutatások nem meggyőzőek arról, hogy hatékonyan csökkenti-e a megfázás időtartamát.

Egy tudományos áttekintés szerint a C-vitamin-kiegészítők rendszeres szedése segíthet a megfázás hosszának és súlyosságának csökkentésében is.

De ha csak akkor kezdjük el a C-vitamin szedését, amikor a megfázás már lecsapott, akkor valószínűleg nem fogunk különbséget észrevenni a betegség időtartamában.

10. Vegyél be cinkpasztillákat!

A cink egy olyan ásványi anyag, amely segíthet a sok megfázást okozó rhinovírus elleni küzdelemben, mivel megállítja a vírus szaporodását, és megakadályozza, hogy az orrodban és a torkodban elszaporodjon. Egy tudományos elemzés például azt találta, hogy azoknál, akik naponta 75 milligramm cinket szedtek, a megfázás átlagosan 33%-kal rövidebb volt, mint azoknál, akik nem szedtek cinket.

Forrás: Insider


A figyelmetekbe ajánljuk