Ismét berobbant a kánikula, a forró nyári napokon pedig érdemes könnyebb ételeket fogyasztanunk. Ezzel az isteni salátával és különleges öntettel pedig biztosan nem nyúlsz mellé.
Bár lehet, hogy elsőre furcsának tűnhet, de akár egy halkonzervekről is ütős salátaöntetet készíthetünk. Ha pedig szereted a Caesar-öntet pikáns aromáját, ezt abszolút imádni fogod. A szardella zúzott fokhagymával egy igazán merész ízvilágot teremt, míg a citrom élénk savasságot, a dijoni mustár pedig krémességet kölcsönöz a dresszingnek. Ha viszont inkább kihagynád a szardellát, használhatsz Worcestershire-szószt vagy szójaszószt – írja a PureWow.
Ez is érdekelhet: Ropogós coleslaw-t szeretnél? Használd ezt a trükköt!
Hozzávalók:
- 1 csomag szardellafilé olajban
- 1 kis gerezd fokhagyma, meghámozva és összezúzva
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 közepes citrom leve (kb. 3 evőkanál)
- 1 teáskanál dijoni mustár
- őrölt fekete bors
- 140 g zsenge fejes saláta, vegyes zöldségek, rukkola
- só, ízlés szerint
Elkészítése:
Egy mozsárban zúzzuk össze durva péppé a szardellát és a fokhagyma gerezdeket. Adjuk hozzá az olívaolajat, a citromlevet, a mustárt és néhány szem borsot. Keverjük erőteljesen, amíg összeáll és emulgeálódik. Amennyiben nincs mozsarunk és mozsártörőnk, akkor a kés hátuljával is pépesíthetjük a szardellát és a fokhagymát egy vágódeszkán.
Ha szükséges, tépkedjük a zöldfűszereket falatnyi darabokra, és tegyük egy nagy tálba. Locsoljuk meg az elkészült vinaigrette-tel, és forgassuk össze. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük.