coleslaw saláta, mellette répa
Fotó: Shutterstock

​Ropogós coleslaw-t szeretnél? Használd ezt a trükköt!

Elő a káposztasaláta-receptekkel, nincs is jobb kiegészítője a menünek!


Sok apró trükköt és extrát ajánlanak a szakácsok a coleslaw-hoz, mint például az apróra vágott kapros uborka és az édes uborkalé. De van egy egyszerű, mégis létfontosságú lépés, amit nem szabad kihagyni! A legroppanósabb káposztasalátának ugyanis van egy titka: először mindig meg kell sózni a káposztát.

Ez is érdekelhet: Íme néhány isteni saláta recept, amit mindenképp ki kell próbálnod!

​Miért nem roppanós a káposztasalátám?

A szakácsok ajánlják, hogy tálalás előtt 15 percig hagyjuk pihenni a káposztasalátát. Ez azonban azt eredményezi, hogy az öntet vizes, a saláta összeesett lesz. Miért van ez? Mert a káposztát nem sóztad meg előre.

A krémes öntetben ugyanis sós uborkalé és só van. Ahogy a káposztasaláta-keverék ül, a só kiszívja a nedvességet a frissen vágott káposztából, és ezzel felhígítja az öntetet.

Ha tovább olvasnál: A brit miniszterelnököt már legyőzte – meddig jó egy saláta?

​Hogyan marad ropogós a káposzta?

coleslaw sal\u00e1ta k\u00e9sz\u00edt\u00e9se otthon

Fotó: Shutterstock

A káposztát először meg kell sózni, hogy a káposztából kiszívd a felesleges nedvességet, mielőtt a nyakon öntenéd az öntettel. Az ezzel járó tudományos folyamatot ozmózisnak nevezik, és ugyanezt a koncepciót alkalmazzák, amikor a pulykát szárazon besózzák.

Amikor a felvágott káposztát sóval szórjuk meg, a káposzta sejtjeiből kiszorul a víz. Ha előbb sózzuk meg, akkor a felesleges nedvességet leszűrhetjük, minthogy hagyjuk, hogy az felvizezze az öntetet.

​Hogyan sózd a káposztát a ropogós káposztasalátához?

  • Sózd meg a káposztát! Dobj össze 1 fej előkészített káposztát 1 evőkanál kóser sóval.
  • Hagyd állni! Tedd a besózott káposztát egy szűrőedénybe egy tál fölé 1-2 órára. A só kiszívja a nedvességet a káposztából, fűszerezi, és szuper ropogós textúrát hagy maga után, amely nem nyers vagy kemény.
  • Öblítsd le! Öblítsd át jól, hogy a só eltávozhasson.
  • Szabadulj meg a felesleges víztől! Papírtörlővel nyomkodd szárazra a káposztát, vagy pörgesd meg egy salátaforgatóban, hogy eltávolítsd a felesleges vizet.
  • Végül pedig készítsd el kedvenc káposztasalátád receptjét!
Forrás: kitchn


A figyelmetekbe ajánljuk