Talán az egyik legjobb szemléltetője az emberi lustaságnak, hogy hiába isszuk literszámra a kávét, a kávézacc valahogy mindig a kukában landol. Pedig számtalan felhasználási módját ismerjük ennek a mellékterméknek: kiváló szagtalanító, használható a kertben, de még a konyhában is képes újra megállnia a helyét. Utóbbira hoztunk most egy remek példát.
A kávézacc több szempontból is felhasználható: egyrészt vízzel elkeverve alkalmas egyes virágok locsolására, de vannak olyan országok is, ahol betonozás során alkalmazzák.
Ez is érdekelhet: Igazán finom vegán süteményeket keresel? Mutatunk is gyorsan hármat!
Harmadik opciót pedig a konyhánk kínálja: beletehetjük például egy mennyei pekándiós tortába.
Hozzávalók a tésztához
- 415 g teljes kiőrlésű liszt;
- 10 g só;
- 10 g sütőpor;
- 5 g szódabikarbóna;
- 100 g kávézacc;
- 180 g író;
- 180 ml hideg kávé;
- 15 g vanília;
- 170 g vaj;
- 350 g cukor;
- 3 nagy tojás.
Hozzávalók a szórathoz és a mázhoz
pekándió
Fotó: Sara Cervera/Unsplash
A szórathoz:
- 90 g pekándió (vagy dió);
- 150 g cukor;
- 20 g kávézacc;
- 3 g őrölt fahéj.
A mázhoz:
- 60 ml hideg kávé;
- 500 g porcukor.
Ezt is olvasd el! A tudósok rájöttek, hogyan készíthetjük el a legjobb kávét
Elkészítése
Vágjuk fel apróra a pekándiót, majd keverjük össze a cukorral, a kávézaccal és fahéjjal, majd tegyük félre. Ezt követően öntsük össze a mázhoz szükséges kávét és a cukrot, majd pihentessük azt is.
Egy harmadik tálban a lisztet, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát, míg egy negyedikben a hideg kávét, az írót és a vaníliát kavarjuk össze. Ezek után kapcsoljuk be a sütőnket 180 fokra és hagyjuk bemelegedni. Ezalatt kenjünk ki vajjal egy kuglófformát, és szórjuk meg kevés liszttel.
A vajat és a cukrot botmixerrel dolgozzuk el addig, amíg könnyű és habos nem lesz, majd adjuk hozzá a tojásokat egyenként – miközben a masszát folyamatosan kevergetjük.
A következő lépés kicsit bonyolult, de kellő odafigyeléssel ez is leküzdhető: a harmadik és negyedik tál száraz és nedves hozzávalóit adjuk hozzá a vaj-cukor keverékhez egy meghatározott sorrend alapján, amely az egyharmad száraz, fél nedves, egyharmad száraz, fél nedves és végül az utolsó harmad száraz mintát követi.
Ennek a tésztának a felét öntsük bele a kuglófformába. Szórjuk a tetejére – egyfajta középső rétegként – a pekándiós keveréket, majd borítsuk rá a maradék tésztát. Ezek után már csak a sütés marad hátra: 180 fokon, körülbelül egy óráig hagyjuk sülni. Mindeközben fogpiszkálóval megnézhetjük időnként az állagát – ha beleszúrjuk, és nem ragad rá a tészta, a torta kész. Kis pihentetés után csöpögtessük rá a mázat, és várjuk meg, amíg ez megszilárdul.
Forrá: Vince