kévázacc

Kár kidobni a kávézaccot, mennyei sütemény készülhet belőle

Talán az egyik legjobb szemléltetője az emberi lustaságnak, hogy hiába isszuk literszámra a kávét, a kávézacc valahogy mindig a kukában landol. Pedig számtalan felhasználási módját ismerjük ennek a mellékterméknek: kiváló szagtalanító, használható a kertben, de még a konyhában is képes újra megállnia a helyét. Utóbbira hoztunk most egy remek példát.


A kávézacc több szempontból is felhasználható: egyrészt vízzel elkeverve alkalmas egyes virágok locsolására, de vannak olyan országok is, ahol betonozás során alkalmazzák.

Ez is érdekelhet: Igazán finom vegán süteményeket keresel? Mutatunk is gyorsan hármat!

Harmadik opciót pedig a konyhánk kínálja: beletehetjük például egy mennyei pekándiós tortába.

​Hozzávalók a tésztához

  • 415 g teljes kiőrlésű liszt;
  • 10 g só;
  • 10 g sütőpor;
  • 5 g szódabikarbóna;
  • 100 g kávézacc;
  • 180 g író;
  • 180 ml hideg kávé;
  • 15 g vanília;
  • 170 g vaj;
  • 350 g cukor;
  • 3 nagy tojás.

Hozzávalók a szórathoz és a mázhoz

pek\u00e1ndi\u00f3

pekándió

Fotó: Sara Cervera/Unsplash

A szórathoz:

  • 90 g pekándió (vagy dió);
  • 150 g cukor;
  • 20 g kávézacc;
  • 3 g őrölt fahéj.

A mázhoz:

  • 60 ml hideg kávé;
  • 500 g porcukor.

Ezt is olvasd el! A tudósok rájöttek, hogyan készíthetjük el a legjobb kávét

Elkészítése

Vágjuk fel apróra a pekándiót, majd keverjük össze a cukorral, a kávézaccal és fahéjjal, majd tegyük félre. Ezt követően öntsük össze a mázhoz szükséges kávét és a cukrot, majd pihentessük azt is.
Egy harmadik tálban a lisztet, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát, míg egy negyedikben a hideg kávét, az írót és a vaníliát kavarjuk össze. Ezek után kapcsoljuk be a sütőnket 180 fokra és hagyjuk bemelegedni. Ezalatt kenjünk ki vajjal egy kuglófformát, és szórjuk meg kevés liszttel.

A vajat és a cukrot botmixerrel dolgozzuk el addig, amíg könnyű és habos nem lesz, majd adjuk hozzá a tojásokat egyenként – miközben a masszát folyamatosan kevergetjük.

A következő lépés kicsit bonyolult, de kellő odafigyeléssel ez is leküzdhető: a harmadik és negyedik tál száraz és nedves hozzávalóit adjuk hozzá a vaj-cukor keverékhez egy meghatározott sorrend alapján, amely az egyharmad száraz, fél nedves, egyharmad száraz, fél nedves és végül az utolsó harmad száraz mintát követi.

Ennek a tésztának a felét öntsük bele a kuglófformába. Szórjuk a tetejére – egyfajta középső rétegként – a pekándiós keveréket, majd borítsuk rá a maradék tésztát. Ezek után már csak a sütés marad hátra: 180 fokon, körülbelül egy óráig hagyjuk sülni. Mindeközben fogpiszkálóval megnézhetjük időnként az állagát – ha beleszúrjuk, és nem ragad rá a tészta, a torta kész. Kis pihentetés után csöpögtessük rá a mázat, és várjuk meg, amíg ez megszilárdul.

Forrá: Vince

A figyelmetekbe ajánljuk