Spárgás penne

Illusztráció.

Tavasz a tányérodon: íme a spárgás-balzsamecetes penne receptje

Végre itt van a spárgaszezon! Élvezzük ki ezzel a könnyen elkészíthető tésztával, amelyhez főként alapvető hozzávalókra van szükség. Mutatjuk a tökéletes tavaszi vacsora receptjét.


Mint ahogy már írtunk róla, a spárga nem véletlenül egyike a tavasz legkedveltebb zöldségeinek: földes, enyhén kesernyés, finoman édes ízétől kezdve a ropogós, zsenge állagán át az egyedi megjelenéséig és formájáig semmi máshoz nem hasonlítható.

Ezt is olvasd el! Igazi májusi vacsora: így készíts otthon egyszerűen grillezett spárgát!

Ami jó hír, hogy a spárga nemcsak finom, de kifejezetten egészséges is: gazdag A-, C-, E-vitaminban és folsavban, ami különösen fontos a sejtek regenerációjához.

Emellett gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert a benne található fitonutrienseknek köszönhetően, amelyek a szív- és érrendszer egészségét is támogatják. Mutatjuk is, hogyan készíthető el ez az egyszerű tavaszi vacsora a Food and Wine receptje alapján.

Hozzávalók

  • 450 g spárga
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 150 ml balzsamecet
  • 1/2 teáskanál barna cukor
  • 450 g penne tészta
  • 115 g vaj, darabokra vágva
  • 30 g parmezán sajt, plusz még egy kevés a tálaláshoz
sp\u00e1rg\u00e1s penne

Illusztráció – a tartalmat mesterséges intelligencián alapuló képalkotó rendszer hozta létre.

Fotó: Shutterstock

​Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A spárga fás végét letörjük és kidobjuk. A szárakat 2,5 cm-es darabokra vágjuk. Egy tepsire helyezzük, meglocsoljuk az olajjal, valamint 1/4 teáskanál sóval és borssal. Puhára sütjük, körülbelül 10 percig.
  2. Közben egy kis lábasban a balzsamecetet közepes lángon felforraljuk, majd főzzük, kb. 5-10 percig. Belekeverjük a barna cukrot, a borsot és a maradék sót. Levesszük a tűzről.
  3. A penne tésztát egy nagy fazék forrásban lévő, sós vízben addig főzzük, amíg al dente nem lesz, körülbelül 12 percig. A tésztát leszűrjük és összekeverjük a vajjal, az ecettel, a spárgával, a parmezánnal és annyi sóval, amennyi az ízlésünknek megfelel. Tálaláskor extra parmezánnal megszórjuk.

A spárga beszerzésekor érdemes néhány fontos tippet megfogadnunk, melyekről itt írtunk – nem mindegy ugyanis, hogy milyen spárgát veszünk, és milyen módon dolgozzuk fel.

A figyelmetekbe ajánljuk