grillezett spárga
Fotó: Shutterstock

Igazi májusi vacsora: így készíts otthon egyszerűen grillezett spárgát!

Akármelyik étterembe is térünk be mostanában, egy biztos: a spárgát megtaláljuk az étlapon. Ez persze nem meglepő, tekintve, hogy a furcsa, száras növény szezonjának kellős közepén vagyunk. Grillezve otthon is könnyedén elkészíthetjük, ehhez mutatunk is gyorsan egy egyszerű receptet.

A spárga az egyik legkönnyebben grillezhető zöldségféle, fontos azonban, hogy megfelelően előkészítsük:

  • mossuk meg;
  • távolítsuk el a fás végeket;
  • és fűszerezzük megfelelően – a spárga fűszerek nélkül kissé földízű, így ne csak sóban és borsban gondolkozzunk, nyugodtan használhatunk akármilyen grillfűszerkeveréket!

Az elkészítés

Melegítsük elő a grillserpenyőt – fontos, hogy forró legyen, amint a spárgát elhelyezzük benne, sistergést kell hallanunk. Ez a folyamat biztosítja, hogy a fűszerekbe forgatott zöldség valóban ízletesre süljön. Továbbá, ha nem elég forró a serpenyő, a spárga szárai inkább fonnyadnak, kiszáradnak.

A spárgánk akkor készül el, ha villával meg tudjuk szúrni középen, illetve a szára könnyedén meghajlik, amikor kiemeljük a serpenyőből.

Mivel tálaljuk?

Lazac, valamint a szaftosabb csirkék mellé kiválóan illik.

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Nemcsak finom, de rendkívül egészséges is

Több tanulmány is alátámasztotta már, hogy a rostban gazdag étrend csökkenti a magas vérnyomást, a szív- és érrendeszeri-, valamint a cukorbetegség kockázatát. A spárga ebből a szempontból kiváló élelmirost-forrás, ráadásul tele van antioxidánsokkal:

ezek közé tartozik az E-vitamin, a C-vitamin és a glutation, valamint a különböző flavonoidok és polifenolok.


A figyelmetekbe ajánljuk