Jamie Oliver szerint ez a titka az igazán szaftos sült csirkének

Jamie Oliver szerint ez a titka az igazán szaftos sült csirkének

A sült csirke elkészítésénél mindenki arra törekszik, hogy kívül ropogós belül omlós húst kapjunk. Azonban a legtöbbször nehéz megőrizni a hús szaftosságát, mivel a csirke könnyedén kiszáradhat, Jamie Olivernek viszont van egy praktikája ez ellen.




A világhírű séf a Jamie Oliver's Food Tube című online sorozatában osztotta meg a receptet, amelyből kiderült, hogy a tej remek választás a nedvesség megkötésére, hogy a csirke szaftos, mégis átsült legyen.

Ez is érdekelhet: Hogyan tároljuk a húst a hűtőben?

Hozzávalók:

  • egy egész csirke;
  • 200 g sótlan vaj;
  • 1 fej fokhagyma;
  • 2 fej hagyma;
  • 2 fej édesköményhagyma;
  • 1 teáskanál édesköménymag;
  • 1 citrom;
  • 1 nagy csokor friss zsálya (30 g);
  • 1 centis fahéjrúd;
  • 1-1,5 liter tej.

Elkészítése:

Elsőként egész csirkénkről vágjuk le a szárnyakat és a combokat. Utóbbiakat sózzuk és borsozzuk, valamint szórjunk rá egy teáskanál édesköménymagot. Ezután egy nagy, tapadásmentes serpenyőt tegyünk közepesen magas hőfokra 50 gramm vajjal. Ebbe helyezzük bele a szárnyakat és a combokat bőrrel lefelé körülbelül 3 és fél percig, vagy amíg mindenhol aranyszínűre nem pirulnak.

Amikor a vaj már megbarnult, a csirkét rakjuk át egy tányérra, a fennmaradt zsiradékra nem lesz szükségünk. Oliver szerint így egy ragacsos finomság marad a serpenyő alján, ami később kellemes karamellás karaktert ad majd az ételhez

Unsplash

Ekkor helyezzük vissza a csirkét a serpenyőbe újabb 50 gramm vajjal, majd ismételjük meg a folyamatot: azaz forgassuk a csirkét további három és fél percig, vagy amíg a vaj sötétbarna nem lesz.

Ezután a mellhús következik újabb 50 gramm vajjal, ekkor a már megbarnult húst még egyszer utoljára tegyük vissza a serpenyőbe. Adjuk hozzá a fokhagymát, amíg minden aranyszínű nem lesz, ügyelve arra, hogy időnként mindent forgassunk meg.

Hámozzuk meg és negyedeljük fel a hagymát, illetve vágjuk finomra az édeskömény szárát. Kaparjuk fel a serpenyő aljáról a ragadós részeket, majd mehet a hagyma, az édeskömény és az utolsó 50 gramm vaj.

Jöhet a citromhéj, majd rakjunk hozzá egy nagy marék zsályalevelet, majd tegyük bele a fahéjrudat is. Süssük az egészet néhány percig, vagy amíg a zöldségek meg nem puhulnak – időnként keverjük meg a serpenyő tartalmát.

Most jön a varázslatos rész, amelytől a csirkénk szép és szaftos marad majd: öntsünk minderre körülbelül 1 liter tejet. Fontos, hogy adjunk hozzá egy kis citromhéjat is. Ezután csökkentsük a hőfokot, a serpenyőt fedjük le és hagyjuk 50 percig párolódni a csirkét. Az utolsó 20 percben kóstoljuk meg, ellenőrizzük a fűszerezést, és végezetül távolítsuk el a fahéjrudat.

A figyelmetekbe ajánljuk