spárga

A spárga egyike a tavasz legkedveltebb zöldségeinek: földes, enyhén kesernyés, finoman édes ízétől kezdve a ropogós, zsenge állagán át az egyedi megjelenéséig és formájáig semmi máshoz nem hasonlítható. Milyen szerencse, hogy éppen most van szezonja, így kedvező áron szerezhetjük be ezt a remek zöldéget, hogy aztán különböző formákban elkészíthessük. Spárgát főzni vagy sütni, nem túl bonyolult dolog, mégis érdemes pár alapszabályt betartani.


Végre itt a spárgaszezon, a boltokat és piacokat ellepték ezek a különleges, lándzsaalakú és roppant egészséges zöldségek, melyek valójában a hagyma, a fokhagyma és a póréhagyma rokonai. Rokonság ide vagy oda, ezek közül egyik étel sem ad olyan gazdag, diós, szinte fűszerű ízt, mint a friss spárga. Csak hogy sok probléma merülhet fel vele kapcsolatban, melyekkel még a legjobb szándékú házi szakácsok is szembe találják magukat olykor-olykor. Lássuk, milyen trükköket ajánl a Food Republic.

sp\u00e1rga

Spárga

Fotó: Shutterstock

​1. Ne vegyünk rossz szárakat

Minden a spárga kiválasztásánál kezdődik: győződjünk meg arról, hogy ropogós, kemény és élénk színű szárakat válogatunk ki. Kerüljük a fonnyadt vagy puha spárgát, illetve a sárgulni kezdő csúcsokat. Ha a zöldségek hegye szorosan záródik, az azt jelenti, hogy a spárga frissebb és nemrég szedték le. A nyitott vagy tollas csúcsok viszont idősebb vagy érettebb spárgáról árulkodnak. Bár egyesek a vastagabb szárakra esküsznek, a legtöbb szakács egyetért abban, hogy a vékonyabbak zsengébbek és ízletesebbek – és gyorsabban is főnek. Végül szagoljuk meg a kiválasztott darabokat. Az igazán friss lándzsának enyhe, földes illatúnak kell lennie.

​2. A megfelelő tárolás

A friss spárga elkészítésének egyik legnagyobb kihívása a főzés előtti tárolás. Egyszerűen nem tartozik azok közé a zöldségek közé, amelyeket a zacskóban tarthatunk vagy gyorsan a hűtőszekrénybe dobhatunk. Lehet, hogy furcsának tűnik, de ha egy kis szeretettel bánunk vele, azt igazán meghálálja, utána akár napokig eláll. Az első fontos lépés, hogy a spárgaszárak aljáról körülbelül 1-2 centit levágunk. Nyugodtan kezeljük úgy, mintha virág lenne: töltsünk meg egy poharat pár centi vízzel, majd állítsuk bele a spárgát – úgy, hogy a levágott végek víz alá kerüljenek. Ha éppen nincs kéznél pohár, akkor a levágott végeket hűtőszekrénybe helyezés előtt nedves papírtörlőbe csomagolhatjuk.

Ezt is olvasd el! Tudósok szerint ez a legegészségesebb módja a brokkoli fogyasztásának

​3. Kerüljük ezeket a gyakori mosási hibákat

Az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetünk, hogy nem öblítjük le alaposan a zöldséget. A spárgára növekedése során rengeteg szennyeződés, homok vagy egyéb törmelék kerülhet. Tartsuk a zölséget hideg folyóvíz alá, és óvatosan dörzsöljük meg a szárakat, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket. Fontos, hogy a mosás gyors legyen: ne áztassuk túl. Mindig hideg vizet használjunk, a forró víz hatására ugyanis a spárgák petyhüdtté válhatnak és elveszíthetik természetes ropogósságukat. Mosás után jöjjön a szárítás: finoman tapogassuk végig tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel. A legjobb ízű spárga érdekében a tisztítást hagyjuk meg közvetlenül azelőtt, hogy a zöldséget megfőzzük.

​4. Ne vágjuk, csípjük!

Ha igazán profinak akarunk tűnni, vágás helyett a spárgaszárak pattintása a legjobb megoldás, ennek a zöldségnek ugyanis van egy természetes töréspontja, amely általában a szár alsó vége felé található. Ha a lándzsát óvatosan meghajlítjuk a tövétől, akkor természetes módon eltörik ott, ahol a fás, kemény része találkozik a növény zsenge, ehetőbb felével. Ennek a technikának az a szépsége, hogy gyorsan zajlik. Nem kell kitalálnunk, hogy hol kezdődik vagy hol ér véget a zsenge rész, inkább hagyjuk, hogy a természetes töréspont döntsön.

​5. Ne főzzük túl!

Bár a spárga elkészítésekor a főzés és a párolás a legmegfelelőbb módszer, mégis ügyelni kell arra, hogy a növény a kívánt módon és ízben kerüljön a tányérra. Ne hagyjuk felügyelet nélkül főni: legjobb ha gőzöljük körülbelül 3-5 percig, majd vizsgáljuk meg, hogy tányérkész lett-e. Villával vagy késheggyel szúrjuk át a legvastagabb részét. Enyhe ellenállást kell éreznünk, de még mindig puhának kell lennie. Amikor elkészült, ne hagyjuk állni a forró vízben. Ha hidegen szeretnénk tálalni (például salátában), azonnal tegyük át jeges vízbe, vagy tartsuk hideg víz alá, hogy megállítsuk a főzési folyamatot. Ha melegen kívánjuk fogyasztani, vegyük ki a forró vízből, és hagyjuk állni egy papírtörlővel bevont tálcán, vagy azonnal tálaljuk tányéron.

Figyelmedbe ajánljuk! Felrobban az internet ettől a fokhagyma-trükktől

sp\u00e1rga

Spárga

Fotó: Shutterstock

​6. Melegítés: tilos a mikrohullámú sütő használata

Az elkészült spárga ugyanolyan finom lesz másnap is, ehhez viszont egy fontos dolgot be kell tartanunk: mindenképpen tűzhelyen vagy sütőben történjen a melegítés. Könnyebbnek és gyorsabbnak tűnik a mikrót használni, de az a megmaradt spárgát lényegében újra párolja, és általában egy halom pépet csinál belőle. A spárgát száraz hővel kell melegíteni: fedetlen sütőtálban melegen sütjük, vagy a tűzhelyen kis mennyiségű olajjal vagy vajjal megpirítjuk. Minél kevesebb folyadékkal vagy gőzzel találkozik, annál szilárdabbak maradnak a finom lándzsák.

A figyelmetekbe ajánljuk