Rachel Roddy zöldséges pitéje feldobja a tavaszi piknikeket.
A tavaszi zöldséges pite 4 főt szolgál ki.
Hozzávalók
- 400 g 0-s vagy 00-s liszt
- 100 ml fehérbor
- 100 ml olívaolaj
- 1 bőséges csipet só
- 300 g zöldség (például spenót, mángold, spárga)
- 150 g friss vagy fagyasztott borsó
- 200 g főtt burgonya, kockára vágva
- 2 tojás + 1 a kenéshez
- 150 g ricotta vagy más lágy sajt
- 1 nagy marék reszelt parmezán
Elkészítés
A lisztet, a bort, az olajat és a sót összekeverve készítsük el a tésztát, majd gyúrjuk puha, hajlékony masszává. Alakítsunk belőle egy nagy golyót, majd fedjük le egy edénnyel vagy konyharuhával és hagyjuk pihenni 30 percig, amíg elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez először mossuk meg, majd pirítsuk le a zöldségeket egy serpenyőben, majd alaposan itassuk le róluk a zsiradékot és durván vágjuk fel őket. A borsót ezután helyezzük forrásban levő sós vízbe néhány percig, majd csepegtessük le.
Egy nagy tálban keverjük össze a zöldségeket, főtt burgonyát, tojást, lágy sajtot és parmezánt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk őket.
Állítsuk a sütőt 190 Celsius-fokra (légkeveréses módban 170 Celsius-fokra).
Vágjuk le a tészta egyharmadát, és tegyük félre a fedél számára. A fennmaradó kétharmadból nyújtsunk egy vékony kört, amely kibélel egy 24 cm-es tortaformát. Béleljük ki vele a kivajazott formát, nyújtsuk ki a szélére is. Ebbe jön a töltelék. A maradék tésztából egy olyan kört formáljunk, amely beborítja a pitét, ezt fektessük a tetejére. Csípjük össze a tésztarétegeket a széleken.
Kenjük meg a pite tetejét egy felvert tojással és süssük 45-50 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
(Forrás: Guardian)