Ferde torony

Arab társának közelében sincs a pisai ferde torony

Abu-Dzabi a 2010-es évektől kezdett el rohamos építkezésekbe, melynek köszönhetően a város mára szinte felismerhetetlenné vált évtizedekkel ezelőtti önmagához képest. Az egyik legelső építészeti csodája a Capital Gate volt, amiben 15 emeletnyi iroda, négy étterem és bár, valamint egy 200 szobás szálloda is megtalálható.


10 éve letaszíthatatlan a világ legferdébb épületeinek trónjáról a Capital Gate. Bár nem sokan terveznek szándékosan elhajló épületet, Abu-Dzabiban mégis kifejezetten ez volt a cél.

capital gate torony

Wikimedia

Tízezer tonna acél, 15 ezer köbméter beton, mindezt 35 emelettel 160 méterig. Ennyit kell kibírnia a Capital Gate szerkezetének, úgy hogy közben 18 fokos dőlésszögével "roskad" a föld felé. Összehasonlításképp, a pisai ferde toronyé 1990-es mérések szerint 5,5 fok volt, mára viszont ez az adat 3,99 fokra csökkent. A Capital Gate jó ötszörös szöget zárj be olasz társánál.

pisai ferde torony

Wikimedia

A mérnökök és építészek célja azonban nem az volt, hogy a legnagyobb vagy a legmagasabb épületet készítsék el, hanem hogy

„ megtámadják az építészet szabályait és olyan struktúrát építsenek, amely Abu-Dzabit felteszi a világtérképre"

– mondta a Capital Gate vezető mérnöke, Ahmed Al Mansoori.

Közel tíz év elteltével a Capital Gate továbbra is a világ legferdébb ember alkotta épülete, ami a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, és a közeljövőben kihívója se várható.

(CNN)

A figyelmetekbe ajánljuk