kertes épület

Láttál már 30 emeletes lakókertet? Íme egy!

Itthon is szívesen fogadnánk egy hasonlóan égbe törő városi erdőt.


A Koichi Takada tervezőcsoport publikálta az első képeket a legújabb épülettervükről. Egy 382 apartmanos lakóházról van szó az ausztráliai South Brisbane kulturális negyedében. A cél, hogy ez legyen a világ legzöldebb lakóépülete. A projekt ötvözi a fenntartható technikai megoldásokat egy sűrűn benépesített függőleges kert gondolatával.

binyan studios

Az épület 30 emeletéből 2 tetőtéri lesz, itt találhatóak majd a lakók közös használatú terei, a földszinten pedig egy mindenki számára nyitott kertet terveznek. Itt főleg fatörzseket alkalmaznak oszlopokként, utalva a térség építészeti hagyományaira.

binyan studios

Az lakóház nem csak a szemnek lesz kellemes: több mint 1000 fát és 20 000 növényt telepítenek 259 őshonos fajból válogatva, így a lakóház élettel teli homlokzata jelentős mértékben növeli a biodiverzitást, és csökkenti a város ökológiai lábnyomát.

binyan studios

„Az ipari forradalom óta a társadalmunk a tömegtermelésre összpontosít. Itt az idő, hogy átváltsunk tömeges zöldítésre. 2020-ban számos kihívással kellett szembenéznünk: azt hiszem ez jó lehetőség arra, hogy megálljunk, és átgondoljuk, milyen irányba akarunk továbbhaladni. Beton, acél, üveg – mind kemény, ipari termékek, magamban ezeket csak élettelen anyagoknak hívom. Itt az idő, hogy többször nyúljunk az élő anyagokhoz, hogy az élő építészetet tegyük az új normává."

– nyiltkozta Koichi Takada, a tervezőcsoport alapítója.

binyan studios

A projekt nem csak a lakóinak, de az egész helyi közösségnek kedvez majd. A fenntartók együttműködést terveznek a város iskolával, egyetemeivel, hogy oktatási célból is látogatható legyen az épület.

Forrás designboom

A figyelmetekbe ajánljuk