Előfordulhat, hogy megmarad némi sonka az ünnepek után. Egy quiche-be sütve felhasználhatjuk.
A quiche egy francia pite, amiből most egy brokkolis-sonkás változatot mutatunk.
Hozzávalók:
- 2 dkg liszt
- 0.5 csomag sütőpor
- só
- 12 dkg túró
- 5 ek tej
- 5 ek olaj
- 1 ek vaj
- 50 dkg brokkoli
- 16 dkg sonka
- 1 db póréhagyma
- 3 db tojás
- 2 dl tejszín
- frissen őrölt bors
- 1 tk provence-i fűszerkeverék
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 tk fűszerkeverék
- 10 dkg sajt
- 1 ek zsemlemorzsa
Elkészítés:
Először rózsáira szedjük a brokkolit, majd megtisztítjuk. Ezután forrásban levő, sós vízben 5 percig főzzük, leszűrjük és leöblítjük hideg vízzel, majd lecsöpögtetjük.
A lisztet a sütőporral és egy csipet sóval egy tálba szitáljuk, majd simára keverjük a túrót az olajjal, tejjel és összedolgozzuk a liszttel. A tésztát ezután kinyújtjuk kör alakúra.
Keressünk egy tepsit vagy tűzálló tálat és következő lépésként vajazzuk ki. Ebbe simítjuk bele a tésztát úgy, hogy legyen pereme is. Belenyomkodjuk, és megszurkáljuk az alját villával. Beletesszük a felcsíkozott sonkát, a felkarikázott póréhagymát és a brokkolit is.
Összekeverjük a tejszínt a tojásokkal. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a fűszerkeveréket és a reszelt sajt felét, ezt ráöntjük a zöldséges tésztára.
A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra. A quiche tetejét megszórjuk reszelt sajttal, végül 35 percig sütjük.
(Forrás: Mindmegette)