Egy pumpkin Spice latte.

Rengetegen imádják, de vajon egészséges-e a Pumpkin Spice Latte?

A világhírű sütőtökfűszeres tejeskávé (Pumpkin Spice Latte) fogyasztása jelentős mennyiségű kalória- és cukorbevitelt eredményezhet. Ezeket az italokat alkalmanként lehet élvezni, de a napi fogyasztása nem a legajánlatosabb.


A tökfűszer az ősz kvintesszenciális íze. Az egyik legnépszerűbb tökfűszeres ital, a Pumpkin Spice Latte, 2003 óta szezonálisan kapható a Starbucks üzleteiben világszerte. És bár ennek az italnak a receptje a debütálása óta kissé megváltozott, az alapja továbbra is fahéj, szerecsendió és más fűszerek árnyalatával kényezteti az emberek ízlelőbimbóit.

Sokan egyetértenek abban, hogy a sütőtökfűszeres latte (más néven PSL) az egyik leghangulatosabb ital, amit kortyolgatni lehet. De hogy egészséges-e, az már egy másik történet.

Mi az a Pumpkin Spice Latte?

Amióta a Starbucks 2003-ban bevezette a PSL-t, számos kávézó megalkotta saját tökfűszeres verzióját.

A Starbucks Pumpkin Spice Latte tejből, a saját sütőtökfűszeres szószukból, főzött eszpresszóból, tejszínhabból és sütőtökfűszeres feltétből készül, amely fahéjból, gyömbérből, szerecsendióból és szegfűszegből áll. A szósz, amely ennek a tejeskávénak az egyedi ízét adja, olyan összetevőkből készül, mint a cukor, sűrített tej, sütőtökpüré és nem meghatározott természetes aromák.

Egészségesek a sütőtökfűszeres latték?

A tökfűszeres tejeskávé elsőre egészséges italválasztásnak tűnhet, köszönhetően annak, hogy olyan jótékony összetevőkből áll, mint a sütőtök és a fűszerek. De ha jobban megnézzük, hogy mi található ezekben a hangulatos nedűkben, akkor egyértelmű, hogy a szóban forgó kávéfajtát inkább csak alkalmi italokként kellene fogyasztanunk.

Ezeknek a kávénak a hozzáadott cukortartalma az elsődleges dolog, ami megérdemel némi figyelmet. A 16 unciás adagonkénti 50 gramm cukorral egyetlen ital az Amerikai Szív Szövetség szerint a napi cukorbevitelnek körülbelül a kétszeresét biztosítja (az AHA a hozzáadott cukor napi 25-36 grammra való korlátozását javasolja).

Összehasonlításképpen: az egy grande PSL-ben lévő cukormennyiség megegyezik körülbelül 96 M&M cukorkáéval.

Egy PSL jelentős mennyiségű kalóriát is tartalmaz, 390 kalóriát adagonként, ez jóval magasabb, mint az EatingWell iránymutatása, amely szerint az italokat adagonként 250 kalóriában vagy annál kevesebben kell tartani.

Az egészséges testsúly fenntartására összpontosító emberek számára az olyan magas kalóriatartalmú italok fogyasztása, mint ez a kávé, az egészségügyi céljaik ellen hathat, és növelheti a krónikus betegségek, például a szívbetegségek kockázatát.

De egy sütőtökfűszeres latténak nem kell teljesen tiltottnak lennie, ha az egészséged támogatásáról van szó. A cukor- és kalóriatartalom mellett ennek az italnak van néhány jótékony tulajdonsága is:

A tejeskávé tejjel készül, amely tele van csontok egészségét támogató tápanyagokkal.

Az ital által biztosított 14 gramm fehérje telítettségi faktort biztosíthat, ami esetleg segíthet abban, hogy az ember kevesebbet egyen a nap későbbi szakaszában.

Az eszpresszó természetes forrása az antioxidánsoknak és a mikrotápanyagoknak, köztük a niacinnak is. A kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a szív egészségének javulásával és bizonyos rákos megbetegedések kockázatának csökkenésével.

Az olyan fűszerek, mint a fahéj és a gyömbér, antioxidánsokat adnak hozzá, és egyedi ízt kölcsönöznek a PSL-nek. Emellett néhány hozzáadott fűszer gyulladáscsökkentő hatású lehet.

Hogyan fogyassz „egészséges” Pumpkin Spice Lattét?

Ha szeretnél elfogyasztani egy PSL-t, de nélkülözni tudod a cukrot vagy a nagy mennyiségű kalóriát, akkor néhány egyszerű csere segítségével meg lehet oldani a fentebbi problémákat.

Ha megkívánsz egy tökfűszeres lattét, és szeretnél egy könnyebb változatot, íme néhány ötlet:

  • Rendelj zsírszegény tejeskávét tejszínhab vagy sütőtökön alapuló szósz nélkül, és kérj a tetejére egy kis sütőtökfűszert.
  • Rendelj tökfűszeres lattét, de csupán a tökfűszeres szósz felét kérd bele, így a hozzáadott cukor mennyisége is a felére csökken.
  • Ha nem tudod nélkülözni a PSL-t, pontosan úgy, ahogyan azt megalkották, rendeld meg a legkisebb elérhető méretet.

Ha van kedved hozzá, otthon is elkészítheted a saját a Pumpkin Spice-alapodat, amellyel pénzt takaríthatsz meg, és egy könnyebb, kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazó italt fogyaszthatsz el.

Forrás: EatingWell

A figyelmetekbe ajánljuk