paradicsom
Fotó: Alex Ghizila/Unsplash

Így semmiképp se tárold otthon a paradicsomot!

Egy lédús paradicsomnál kevés jobb alapanyag létezik szendvicsekhez vagy salátákhoz. Viszont könnyen elkövethetünk olyan hibákat, amivel mind az ízében, mind az állagában kárt szenved a népszerű zöldség.


A Vince cikke felhívja a figyelmet, hogyha maximális ízélményt szeretnénk, mindenképpen felejtsük el paradicsomaink lehűtését. Ennek egyszerű oka van: ha egy egész paradicsomot berakunk a hűtőszekrénybe, a hideg közeg megváltoztatja mind az ízét, mind az állagát. Ám a piros, gömbölyded zöldségen kívül is akadnak élelmiszerek amelyeknek nem tesz jót az alacsony hőmérséklet.

Egyrészt a paradicsom lisztessé és pépessé válik, másrészt az íze is megváltozik. A hideg paradicsomnak hideg molekulái vannak, ami azt jelenti, hogy a nyelvünk nem érzékeli őket olyan intenzíven, mint amikor melegek vagy szobahőmérsékletűek. Az ízének másik előhozója a só lehet.

Ezt is olvasd el: Paradicsom helyett barack? A legújabb szendvicsőrületet te is imádni fogod!

h\u0171t\u0151szekr\u00e9ny

Fotó: nrd/Unsplash

Az i am a food blogírásában elvégeztek a bizonyítás érdekében egy vak kóstolótesztet: négy paradicsomot szedtek le ugyanarról a szárról, és az alábbi módon tárolták őket:

  • A: Hűtőben tárolva, majd kint hagyva, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen tálalás előtt.
  • B: Szobahőmérsékleten tárolva, szobahőmérsékleten tálalva.
  • C: Szobahőmérsékleten tárolva, majd tálalás előtt 4 órán át hűtőben hűtve.
  • D: Hűtőben tárolva, hidegen tálalva.

Kóstolás után az eredmények a legjobbtól a legrosszabbig: B-C-A-D. A szobahőmérsékletű paradicsomnak sokkal édesebb íze és szilárdabb állagú lett, míg a végig a hűtőszekrényben lévő paradicsomnak egyszerre volt nagyon vizes íze és az állaga sem volt a legjobb.

Ez is érdekelhet: Paradicsompalánták a belváros közepén? Így kell őket rendesen megmetszeni

A legjobb módja a paradicsom tárolásának, ha egyszerűen a pulton hagyjuk és egy tálba helyezzük. Továbbá fontos, hogy óvjuk őket a közvetlen napfénytől, és ne hagyjuk őket zacskóban.

Viszont vannak kivételek: például vágott paradicsomot a hűtőszekrényben érdemes tárolni. A vágott paradicsom ízének visszanyeréséhez egyszerűen vegyük ki a hűtőből és hagyjuk kicsit kinn, hogy szobahőmérsékletűvé válhasson, ezek után kezdjünk csak hozzá az elfogyasztásához.

Másik eset, amikor az otthonunkban nagyon meleg idő uralkodik. Ekkor is a hűtőszekrény lesz a legideálisabb hely.

A figyelmetekbe ajánljuk