A 2023-2024-es termelői szezonban várhatóan mintegy 756 ezer tonna olívaolaj készül, ami ugyan meghaladja a tavalyi termelést – akkor 663 ezer tonnányi prés született –, de messze elmarad a négyéves átlagtól – derül ki a madridi agrártárca jelentéséből.
A spanyol olívaolaj központjában, Andalúziában jelenleg úgy becsülik, hogy az idén szüretelt mennyiség 40 százalékkal marad el az átlagtól. Ennek már globális hatása is lesz, hiszen ez a város adja a spanyol olívaolaj-termelés mintegy 70 százalékát – írja az Agrárszektorra hivatkozva a Vince.
Ez is tetszeni fog! Miért a mediterrán étrend a legjobb?
Az ágazat létét az elsivatagosodás és az aszály folyamatosan fenyegeti. Madrid szerint a spanyol termőterület ötöde válhat terméketlenné.
Illusztráció
Figyelmedbe ajánljuk! 100 éve maradékból született, ma a világ leghíresebb salátája
Az árakon is megérezzük majd
Az idei szüret október első napján kezdődött. A tavalyi gyenge termés miatt 45 százalékkal alacsonyabbak az olívaolaj-készletek a korábbihoz képest, amely természetesen árnövelő hatással is jár. Az extraszűz olívaolajért már most duplaannyit kell fizetni Spanyolországban, mint azt év elején kellett: szeptemberben 8,2 euróba, vagyis nagyjából 3200 forintba került literenként az alapanyag.
A mediterrán ország a világ legnagyobb termelője és exportálója, mintegy 40 százalékát adja a világ olívaolaj-kibocsátásának. A tavasszal tapasztalt szokatlan hőhullámok miatt, súlyos károk keletkeztek az idei terményben.