A mediterrán gasztronómia híres friss és zamatos ízeiről, nincs ez másképp a szószok esetében sem. A spanyolok közkedvelt mártása, a mojo verde azonban ezen is túltesz: olyan mindenhez illő ízvilággal rendelkezik, amely könnyen kedvenc szószunkká teheti.
A Kanári-szigetekről eredeztethető szósz alapvetően korianderből, köményből, fokhagymából és olívaolajból áll össze.
Ez is érdekelhet: A legjobb mártás? 3 napig készül, rengeteg hozzávalóból, de elvileg megéri
A friss, fokhagymás és élénkítően savanykás mojo verde a legjobb társa a grillezett, füstölt ételeknek, de pirítóson, krumplis ételeken vagy babos fogások mellé is kiváló választás. Ha szeretnénk, egy kis fehérbor segítségével még a húsok marinálásához is felhasználhatjuk – írja a Vince.
Ezen túl akár egy tál humusz közepébe is tehetjük, vagy használhatjuk áfonyaszósz alternatívájaként húsokhoz, ezzel biztosítva a szükséges savas kísérőt. Majonézbe vagy tejfölbe is egyszerűen belekeverhetjük, amely után szendvicsre vagy wrapre is kenhetjük.
Ezt is olvasd el! Házi pizzaszósz, amit pár perc alatt elkészíthetsz
Hozzávalók
- 200 g petrezselyem (kb. 2 közepes csokor);
- 200 g koriander (kb. 2 közepes csokor);
- 30 g snidling (kb. 1 csokor);
- 3 nagyobb gerezd fokhagyma;
- 85 ml extraszűz olívaolaj;
- 3 ek sherry ecet;
- 2 tk őrölt kömény;
- 1 tk só.
Hogyan készítsük el?
Vágjuk apróra a petrezselymet, a koriandert és a snidlinget és rakjuk bele őket egy turmixgépbe vagy egy edénybe. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, az olívaolajat, a sherry ecetet, a köményt és a sót. Addig dolgozzuk át a turmixgépünkkel vagy botmixerünkkel, amíg a massza nem ér el egy pestóhoz hasonló állagot.
Az intenzív és pikáns mojo verde – sok más egészen nagyszerű szósz mellett is – gyorsan válhat új kedvencünkké. Egy olyan mártás ez, amelyből hetente friss adagot készíthetünk mártogatósnak, bármi is kerüljön éppen az asztalunkra.