Az olasz konyha az egész világon népszerű, így a legtöbben hallottak már az országra jellemző étteremfajtákról. Te tudod, melyik elnevezés milyen típusú vendéglátóhelyet jelöl? Kalauzunk segít az eligazodásban.
Az Olaszországba érkező turisták gyakran elcsodálkoznak azon, milyen sokféle vendéglátóhelyet különböztetnek meg a helyiek. Mivel az olaszok nagyon büszkék saját konyhájukra, jobban tesszük, ha mi sem keverjük össze a ristorantét a trattoriával, netán a fornót a pasticcériával. A Travel + Leisure cikke nyomán elmagyarázzuk, melyik elnevezés milyen típusú vendéglátóhelyet jelöl.
Osteria
Illusztráció
Fotó: Unsplash
Az osteriák története egészen a római korig nyúlik vissza. Akkoriban az egyszerűbb, mindenféle luxustól mentes éttermeket hívták így, ahol a vendégek akár a magukkal hozott ételt is elfogyaszthatták, sőt meg is szállhattak éjszakára. Manapság főleg bort és egyszerűbb ételeket szolgálnak fel az osteriákban.
Ez is érdekelhet: Olaszország legtradicionálisabb étele lehet, hogy nem is olasz?
Ristorante
A ristoranték elsősorban a tehetősebb néprétegeket célozzák. Itt a vendégek elegánsabb ruhát viselnek, az asztalokon terítő van, a pincért pedig arra is megkérhetjük, hogy segítsen a borválasztásban. Régebben a felszolgálók afféle showmanek is voltak, akik folyamatosan szórakoztatták a vendégeket.
Trattoria
Ez az étteremtípus valahol az osteria és a ristorante között helyezkedik el. Ha meg akarjuk ismerni az olasz konyha legfinomabb fogásait, anélkül, hogy egy egész vagyont fizetnénk, akkor trattoriát válasszunk. Az élmény olyan lesz, mintha csak egy olasz nagymama főzne ránk.
Enoteca
Leginkább egy borbárhoz hasonlíthatnánk az enotecát, ahol az italok mellett sajtokat vagy éppen focacciát is kóstolhatunk. A helyiek gyakran az enotecákban hangolódnak a főétkezésekre.
Bar
Egészen mást jelent a bar kifejezés az olasz és az amerikai kultúrában. Ez az olasz étteremtípus már kora reggel kinyit, de csak késő délutánig fogadja a vendégeket. Sokan itt fogyasztják reggeli kávéjukat egy kis sütivel, de a délutáni órákban alkoholos italokat is rendelhetünk.
Caffè
A világhírű Caffé Florian.
Fotó: Unsplash
Ezúttal nincs semmi turpisság: a caffè valóban kávézót jelent. Mivel a koffeines ital igencsak népszerűnek számít Olaszországban, szinte egymást érik az ilyen vendéglátó egységek. A leghíresebb alighanem a velencei Szent Márk-téren található Caffé Florian.
Tavola calda
Leginkább kifőzdének vagy gyorsétteremnek fordíthatnánk a kifejezést, amely egyébként szó szerint „forró asztalt” jelent. A pult mögött készételek sorakoznak, sokan a munkahelyi ebédszünetben keresik fel ezeket az étkezdéket.
Ezt is figyelmedbe ajánljuk: 6 olasz street food, amit kötelező megkóstolnod!
Friggitoria
Ez az étteremtípus Nápoly városából ered, de mára az egész országban elterjedt. Főleg sült ételeket, így például arancinit (szicíliai sült húsgolyó) vagy supplìt (római sült húsgolyó) szolgálnak fel itt.
Forno
Illusztráció
Fotó: Unsplash
A kifejezés szó szerint „sütőt” jelent, így nem meglepő módon egyfajta pékségről van szó. A fornókban azonban szinte csak kenyeret árulnak. Történetük a Római Birodalomig nyúlik vissza, ugyanis akkor kezdték el a polgárok péktől vásárolni a kenyerüket, ahelyett, hogy maguk sütötték volna meg otthon.
Pasticceria
Az édes péksüteményeket a fornók helyett a pasticceriákban találjuk. Legyen szó tiramisuról, különféle kekszekről vagy tortákról, a pasticceriában minden jellegzetes olasz finomság kapható.