focaccia

Mindenki imádja az olasz lepénykenyeret – így készíts otthon könnyedén focacciát!

A klasszikus olasz focaccia egy olyan étel, amelyet könnyedén el lehet készíteni otthon, és garantáltan elvarázsol mindenkit. Ha még sosem próbáltuk, ne aggódjunk, mert a következő recept biztosan hatalmas sikerélmény lesz!


Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 1 tasak élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 350 ml langyos víz
  • friss vagy szárított fűszerek ízlés szerint (pl. rozmaring, oregánó, tárkony)

Elkészítése:

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt és a sót. Adjunk hozzá egy evőkanál olívaolajat, majd fokozatosan öntsük hozzá a langyos vizet. Gyúrjuk addig, amíg egy rugalmas tésztát nem kapunk, amely nem ragad az ujjainkhoz.


Borítsuk be a tésztát egy kis olívaolajjal, majd fedjük le egy tiszta konyharuhával vagy műanyag fóliával. Hagyjuk pihenni meleg helyen kb. 1 órán keresztül, amíg a tészta megduplázódik méretében.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Olajozzunk ki egy tepsit vagy sütőpapírral bélelt tepsit, és nyújtsuk ki benne a megkelt tésztát úgy, hogy szép egyenletes legyen. Nyomkodjuk bele a tészta felszínébe az ujjainkkal kis gödröket. Ez a tipikus focaccia jellegzetessége.

Locsoljuk meg a tetejét egy evőkanál olívaolajjal, majd szórjuk meg friss vagy szárított fűszerekkel, például rozmaringgal vagy oregánóval, valamint ízlés szerint sóval is. Süssük a focacciát előmelegített sütőben 20-25 percig, vagy amíg aranybarnára nem sül. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni egy kicsit. Ezután vágjuk fel négyzetekre vagy csíkokra, és már fogyaszthatjuk is.

A figyelmetekbe ajánljuk