Ahogy egyre szebb az idő és egye közeleg a nyár, úgy jön meg a kedvünk a különböző nyári italokhoz és egyaránt kísérletezünk az alkoholos és mentes üdítőkkel. Most egy olyan különleges frissítő ital receptjét hoztuk el, ami igazi arany középút a kettő között: a radler nevű ital olyan kis mennyiségű alkoholt tartalmaz, ami nem csap azonnal fejbe, inkább csak ellazít és felfrissít a melegebb napok beköszöntével.
A radler igazi nyári csoda: hűsít, frissít, és bár egyik alapvető összetevője a sör, mégsem kifejezetten erős. Ha van kéznél egy adag szénsavas limonádé és néhány üveg különféle sör, akár radler-kóstoló bulit is rendezhetünk, hiszen az ital igazán alkalmas arra, hogy a saját ízlésünkhöz alakítsuk.
Mi is az a radler?
A radler német eredetű kifejezés, ami szó szerint kerékpárost jelent. Az ital a nevét a müncheni kerékpárosokról kapta, akiknek szükségük volt valami különösen frissítő italra a nyári melegben. Lényegében ugyanaz, mint a brit shandy: sör és szénsavas üdítő keveréke, leggyakrabban citromos limonádéval.
Míg a boltokban kapható sörök gyakran 4–6% alkoholt tartalmaznak, a radlerek általában jóval könnyebbek, 2–3% körül mozognak. Természetesen lehet kapni előre kevert radlereket is a boltokban, de ha igazán friss, üdítő, természetes ízeket szeretnénk, érdemes házilag elkészíteni. Most mutatunk egy bombabiztos módszert a Serious Eats írása alapján.
Ezt is olvasd el! Ismét nyitva Budapest egyik kedvenc skybarja, a White Raven
Házilag készített szénsavas limonádé (alaprecept)
Hozzávalók:
- Friss citromlé (10 dkg cukorhoz 1,25 dl citromlé)
- Citromhéj
- Kristálycukor
- Szénsavas víz
Elkészítés:
- A szobahőmérsékletű citromokat erősen görgessük végig a pulton, hogy a héjuk fellazuljon.
- Facsarjuk ki a levüket, és tegyük a hűtőbe.
- A héjakat vágjuk 2–3 cm-es darabokra, majd keverjük össze a cukorral egy nagy tálban. Fedjük le, és hagyjuk állni szobahőmérsékleten kb. 3 órán át (néha keverjük meg), míg a cukor teljesen feloldódik.
- Adjuk hozzá a citromlevet, keverjük el, majd szűrjük le.
- Az így kapott szirup akár egy hétig is eltartható hűtőben.
- Fogyasztás előtt szénsavas vízzel hígítsuk tetszés szerint – a radlerhez inkább savanykás változatot készítsünk!
A radler elkészítése
- Öntsünk 3 rész sört és 2 rész szénsavas limonádét egy 0,5 literes pohárba.
- Lassan keverjük össze.
- Fogyasszuk hidegen!
Illusztráció
Fotó: NatalyaBond/Shutterstock
Ha pedig szívesen kipróbálnál más koktélokat is, a zöld almás martini tökéletes választás lehet, ha szereted az édes, de enyhén savanykás italokat. Könnyen elkészíthető, mégis különleges, így ideális választás lehet bármilyen összejövetelre vagy akár egy otthoni, nyugodt estére is.
Figyelmedbe ajánljuk! Nincs hűsítő koktél mézszirup nélkül – recept!