Ha a nyári koktélokra gondolsz, valószínűleg az olyan klasszikusok jutnak eszedbe, mint a margarita, a mentás mojito, esetleg egy fagyasztott finomság apró esernyővel a tetején. De miért ne lehetne ez másképp?
Ahogy melegszik az időjárás, úgy nő a kollektív igényünk minden jeges, frissítő dologra, ami valószínűleg megtalálható a tengerparti bárok étlapján. És bár ezek az elemek nem veszítenek népszerűségükből, van néhány új trend, amely érdemes idén kipróbálnod. Többen keresik a mocktail vagy alacsony alkoholtartalmú opciókat, de a tea szintén nagy divat idén, akárcsak azok a nyári italreceptek, amelyekben agávészirupot használnak. Bártenderek és szakértők osztották meg a legnépszerűbb nyári italok receptjeit. Van köztük egyszerű, frissítő koktél, és bonyolultabb kreációk is. Ami közös bennük: tuti lehűtenek egy forró napon.
Ez is érdekelhet: Az 5 legjobb és legrosszabb koktél az italszakértők szerint
1. Cantaloupe Paloma
Fotó: Shutterstock
Ez a koktél a sárgadinnyeszezonból a legtöbbet hozza ki azzal, hogy a klasszikus palomába építi be. Az italt a dinnye és a pácolt húsok klasszikus párosítása ihlette, a mezcalt adja a népszerű nyári itóka füstös jegyeit.
- 20 ml jázminos agavé szirup
- 20 ml citromlé
- 30 ml mezcal vagy tequila
- 45 ml sárgadinnye lé
- 1,5 dl szódavíz
Kombináld össze az összes hozzávalót a szódavíz kivételével egy ón shakerben. Adj hozzá jeget, és rázd össze. Add hozzá a szódát, majd öntsd a koktélt egy jéggel és sóval díszített pohárba.
2. Ojos Verdes
Ez az élénk, fűszeres és frissítő ital rengeteg komplexitást rejt magában. A középpontjában a mezcal áll, a citrusos és agávés jegyeket pedig a friss uborka és a jalapeño ellensúlyozza.
- 20 ml friss uborka és jalapeño lé
- 60 ml Mezcal
- 20 ml Cointreau
- 20 ml lime lé
- 8 ml agavészirup
A gyümölcslé elkészítéséhez: vágd le néhány nagy uborka végét, majd vág össze durvára, és tedd egy gyümölcscentrifugába. Add hozzá a kimagozott, durvára vágott jalapeñót is. Tárold a hűtőszekrényben.
A koktél elkészítéséhez: rázd össze az összes hozzávalót, majd szűrd át egy sóval és Tajinnal szegélyezett pohárba, tegyél bele jeget.
Ha tovább olvasnál: 4 görögdinnyés koktél, amit muszáj kipróbálnod ezen a nyáron
3. Mezcalita Bianca
Fotó: Shutterstock
Az egyszerű nyári koktélokra különösen nagy szükség van ebben az évszakban, amikor szeretnénk maximalizálni a medence mellett töltött időt. A Mezcalita egy könnyen elkészíthető trópusi koktél. Olyan hétköznapi hozzávalók szükségesek hozzá, mint az ananász és a narancslé, az ecet pedig egyedi ízvilágot ad hozzá, így az édesség és a savasság megfelelő egyensúlyát érjük el.
- 45 ml mezcal
- 20 ml ananász
- 20 ml narancslé
- 15 ml édes fehér ecet
- ¾ dl szódavíz
Pohárba zúzott jégre építjük. Díszítsük narancs félholddal és ananászkaréjjal.
4. Zöld fény
A Zöld fény az első számú sláger nyáron. Friss, gyümölcsös, de nem túl édes ez az alacsony alkoholtartalmú koktél. Javasoljuk hozzá a jalapeño-val ízesített tequilát, a pastis-t vagy a fehér rumot.
- 1 dl Sauvignon Blanc
- 20 ml egyszerű szirup
- 20 ml friss citromlé
- 15 ml körtepálinka
- 15 ml friss mézédes dinnye lé
- 8 ml Midori dinnye likőr
- 1 teáskanál Aloe Vera likőr
- 1 kiskanál zúzott jég
Tedd az összes hozzávalót egy turmixgépbe, és turmixold simára. Díszítsd koktélernyővel és lime-karikával.
5. Bergamotto szeder fröccs
Fotó: Shutterstock
Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes koktélok nagy népszerűségnek örvendenek az elmúlt években. Ebben a szintén alacsony alkoholtartalmú koktélban virágos likőrt jól ellenpontozza a fanyar szeder és az élénk citrusok.
- 45 ml Rosolio di Bergamotto likőr
- 20 ml citromlé
- 4 érett szeder
- Prosecco
- 1 szál kakukkfű
Turmixold össze a szedret és a citromlevet, majd add hozzá a likőrt és a jeget. Rázd össze, és finoman szűrd egy jéggel töltött fehérboros pohárba. Töltsd fel Proseccóval, és díszítsd szederrel, citromhéjjal és/vagy kakukkfűággal.