máj

A máj nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, fogyasztása rendkívül egészséges, hiszen jó hatással van a szervezetünkre. Bár az elmúlt időszakban koleszterintartalma miatt „kárhoztatták”, magas A-vitamin-tartalma miatt ismét kezd népszerű lenni – ennek ellenére érdemes csak ritkán fogyasztani.


Mai világunkban egyre nagyobb trend a tudatos étkezés, melynek egyik fontos szabálya, hogy mindent – még a legegészségesebb ételeket vagy tápanyagokat is – mértékkel szabad fogyasztanunk. Nincs ez másként a máj esetében sem. A túlzott májfogyasztás fejfájáshoz, hányingerhez vezethet, de a tünetek között említik még a homályos látást és a kiütést is.

Mindenki elismeri az egészségre gyakorolt hatását, egyre több szakértő hívja fel a figyelmet a máj túlzott fogyasztásának kockázataira. Mert bár a szervezetünknek szüksége van az ásványi anyagokra, nyomelemekre, valamint A-, B- és D-vitaminokra, mégis csínján kell ezekkel bánni.

Túladagolható A-vitamin?

Mint minden, így a vitaminok is túladagolhatók: az A-vitamin túladagolásával A-vitamin-mérgezés alakul ki, ezért fontos tisztában lenni a mértékkel. Felnőtteknél az ajánlott napi adag körülbelül 700-900, gyermekeknél pedig 300-600 mikrogramm.

Rendkívül nagy dózis esetében akut mérgezés alakul ki, melynek tünetei közé tartozik a fejfájás, hányinger, homályos látás. A krónikus túladagolástól nem valószínű, hogy tartanunk kell, ehhez ugyanis az szükséges, hogy valaki több hónapon, vagy néha akár éveken keresztül túlzott dózisokat egyen.

Mint ahogy a Vince írásából kiderül, Nagy-Britannia Egészségügyi minisztériuma arra figyelmeztet, hogy a túlzott májfogyasztás hozzájárulhat az akut túladagoláshoz, ezért azt javasolják, hogy csak mértékkel fogyasszunk belőle.

Figyelmedbe ajánljuk! 3 jel, hogy D-vitamin-hiányban szenvedsz, + 3 élelmiszer, ami segíthet pótolni

A figyelmetekbe ajánljuk