Magas rosttartalmú gyümölcsök
Fotó: Shutterstock

Mindössze az emberek egy tizede viszi be a napi ajánlott rostmennyiséget

Ebben az 5 gyümölcsben több rost van, mint egy tál zabkásában

A megfelelő rostbevitel az egészséges táplálkozás egyik alapköve: segít az emésztésben, hozzájárulhat a testsúlycsökkenéshez, támogatja a hasznos baktériumok szaporodását, miközben megakadályozza egyes kórokozók terjedését is. A statisztikák szerint az ajánlott napi bevitelt, vagyis a 30 gramm körüli mennyiséget, csak minden tizedik ember fogyasztja el, holott rengeteg gyümölcs akad, amivel fedezhetjük ennek nagy részét.


Avokádó – 1 darab = 10 gramm rost

Avok\u00e1d\u00f3

Az avokádó a rosttartalma mellett elősegíti a belek hatékony működését is

Photo by Gil Ndjouwou on Unsplash

Bár sokan zöldségként gondolnak rá, az avokádó valójában gyümölcs. Az avokádó olyannyira népszerű, hogy a fogyasztása világszerte 20 év alatt a háromszorosára nőtt – írja az Eating Well.

Még több érdekesség! 3 jel, hogy D-vitamin-hiányban szenvedsz, + 3 élelmiszer, ami segíthet pótolni

Egészségügyi szempontból elsősorban a szívbarát zsírtartalma miatt szokás dicsérni, de a rosttartalma legalább ugyanilyen fontos. Kutatások szerint az avokádó rostjai elősegíthetik a jótékony bélbaktériumok szaporodását, ami rövid láncú zsírsavak termelődéséhez vezethet:

ezek az anyagok táplálják a bélrendszert és védelmet nyújthatnak a gyulladásokkal szemben.

Szeder – 1 csésze = 8 gramm rost

Szeder

A gyümölcs tele olyan antioxidánsokkal, mint az antociánok és flavonolok.

Photo by Yulia Khlebnikova on Unsplash

Bár a legtöbb bogyós gyümölcs kiváló rostforrás, a szedernél jobbat keresve sem találhatnánk. A gyümölcs ráadásul tele van értékes tápanyagokkal, például olyan antioxidánsokkal, mint az antociánok és flavonolok.

Emellett a szeder C-vitamin-tartalma is figyelemre méltó: egy csészényi a napi ajánlott bevitel közel egyharmadát fedezi, tovább erősítve a szervezet védelmét. A szeder C-vitaminja ráadásul elősegíti a vas felszívódását is.

Tehát,

ha egy nagy marék szedret adunk a zabkásához, nemcsak több rostot viszünk be, de a vas hasznosulását is javíthatjuk.

Málna – 1 csésze = 8 gramm rost

M\u00e1lna

A málna rosttartalma és a benne található antioxidánsok védelmet nyújtanak az immunrendszer számára

Photo by Sneha Cecil on Unsplash

A málna – hasonlóan a szederhez – a rosttartalma mellett figyelemreméltó mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amik együttesen erős védelmet nyújtanak a szervezetnek.

Ez is érdekelhet! 6 szuperegészséges dióféle, ami képes csodákat művelni a szervezetünkkel

A portál szerint egy tanulmány a málnafogyasztás és a cukorbetegség kapcsolatát vizsgálta, amelyben arra jutottak, hogy

napi 1–1,5 csészényi a gyümölcsből jótékonyan befolyásolhatja a vércukor-, inzulin- és koleszterinszintet

a krónikus betegségek kockázatának kitett embereknél.

Körte – 1 darab = 6 gramm rost

K\u00f6rte

Egyetlen körte a napi ajánlott rostbevitel 20 százalékát fedezi

Photo by khloe arledge on Unsplash

Egyetlen körte nagyjából a napi ajánlott rostbevitel 20%-át fedezi, ez pedig körülbelül 30%-kal több rostot jelent, mint amennyi egy átlagos almában található. A gyümölcs ráadásul jótékony hatással van a belekre is, hiszen édes, lédús húsában bőségesen található szorbit is, ami egy természetes, hashajtó hatású cukoralkohol.

Ezt is olvasd el! 5 hasznos tipp, ha vegán életmódra váltanál

Gránátalma – 1 darab = 7 gramm rost

Gr\u00e1n\u00e1talma

A gránátalmának antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatásai is vannak

Photo by Sahand Babali on Unsplash

A gránátalma – a bogyós gyümölcsökkel egyetemben - igazi tápanyagbomba: bőségesen tartalmaz antociánokat, tanninokat és flavonoidokat, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatásokat fejtenek ki, emellett a szívbetegségek ellen is védelmet nyújthatnak.

Kutatások szerint a gránátalma polifenolokat is tartalmaz, amelyek elősegítik az egészséges bélbaktériumok szaporodását, így a bélrendszer egészségéért is sokat tehetünk vele.

A figyelmetekbe ajánljuk