A megfelelő rostbevitel az egészséges táplálkozás egyik alapköve: segít az emésztésben, hozzájárulhat a testsúlycsökkenéshez, támogatja a hasznos baktériumok szaporodását, miközben megakadályozza egyes kórokozók terjedését is. A statisztikák szerint az ajánlott napi bevitelt, vagyis a 30 gramm körüli mennyiséget, csak minden tizedik ember fogyasztja el, holott rengeteg gyümölcs akad, amivel fedezhetjük ennek nagy részét.
Avokádó – 1 darab = 10 gramm rost
Az avokádó a rosttartalma mellett elősegíti a belek hatékony működését is
Photo by Gil Ndjouwou on UnsplashBár sokan zöldségként gondolnak rá, az avokádó valójában gyümölcs. Az avokádó olyannyira népszerű, hogy a fogyasztása világszerte 20 év alatt a háromszorosára nőtt – írja az Eating Well.
Még több érdekesség! 3 jel, hogy D-vitamin-hiányban szenvedsz, + 3 élelmiszer, ami segíthet pótolni
Egészségügyi szempontból elsősorban a szívbarát zsírtartalma miatt szokás dicsérni, de a rosttartalma legalább ugyanilyen fontos. Kutatások szerint az avokádó rostjai elősegíthetik a jótékony bélbaktériumok szaporodását, ami rövid láncú zsírsavak termelődéséhez vezethet:
ezek az anyagok táplálják a bélrendszert és védelmet nyújthatnak a gyulladásokkal szemben.
Szeder – 1 csésze = 8 gramm rost
A gyümölcs tele olyan antioxidánsokkal, mint az antociánok és flavonolok.
Photo by Yulia Khlebnikova on UnsplashBár a legtöbb bogyós gyümölcs kiváló rostforrás, a szedernél jobbat keresve sem találhatnánk. A gyümölcs ráadásul tele van értékes tápanyagokkal, például olyan antioxidánsokkal, mint az antociánok és flavonolok.
Emellett a szeder C-vitamin-tartalma is figyelemre méltó: egy csészényi a napi ajánlott bevitel közel egyharmadát fedezi, tovább erősítve a szervezet védelmét. A szeder C-vitaminja ráadásul elősegíti a vas felszívódását is.
Tehát,
ha egy nagy marék szedret adunk a zabkásához, nemcsak több rostot viszünk be, de a vas hasznosulását is javíthatjuk.
Málna – 1 csésze = 8 gramm rost
A málna rosttartalma és a benne található antioxidánsok védelmet nyújtanak az immunrendszer számára
Photo by Sneha Cecil on UnsplashA málna – hasonlóan a szederhez – a rosttartalma mellett figyelemreméltó mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amik együttesen erős védelmet nyújtanak a szervezetnek.
Ez is érdekelhet! 6 szuperegészséges dióféle, ami képes csodákat művelni a szervezetünkkel
A portál szerint egy tanulmány a málnafogyasztás és a cukorbetegség kapcsolatát vizsgálta, amelyben arra jutottak, hogy
napi 1–1,5 csészényi a gyümölcsből jótékonyan befolyásolhatja a vércukor-, inzulin- és koleszterinszintet
a krónikus betegségek kockázatának kitett embereknél.
Körte – 1 darab = 6 gramm rost
Egyetlen körte a napi ajánlott rostbevitel 20 százalékát fedezi
Photo by khloe arledge on UnsplashEgyetlen körte nagyjából a napi ajánlott rostbevitel 20%-át fedezi, ez pedig körülbelül 30%-kal több rostot jelent, mint amennyi egy átlagos almában található. A gyümölcs ráadásul jótékony hatással van a belekre is, hiszen édes, lédús húsában bőségesen található szorbit is, ami egy természetes, hashajtó hatású cukoralkohol.
Ezt is olvasd el! 5 hasznos tipp, ha vegán életmódra váltanál
Gránátalma – 1 darab = 7 gramm rost
A gránátalmának antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatásai is vannak
Photo by Sahand Babali on UnsplashA gránátalma – a bogyós gyümölcsökkel egyetemben - igazi tápanyagbomba: bőségesen tartalmaz antociánokat, tanninokat és flavonoidokat, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatásokat fejtenek ki, emellett a szívbetegségek ellen is védelmet nyújthatnak.