pezsgőecet
Fotó: Shutterstock

Ilyen az egészséges és elegáns pezsgőecet, amit még mindig csak kevesen fogyasztanak

Bár az almaborecet, a balzsamecet és a rizsecet ma már lényegében alapvető hozzávalónk, a pezsgőecetet még mindig méltatlanul kevesen ismerik. Pedig egyedülállóan kifinomult íze miatt ott a helye minden borimádó ételeiben – elmondjuk, mit érdemes tudni róla.


A pezsgőecet lényegében olyan borecet, amelyet a pezsgőgyártásban általánosan használt szőlőfajtákból, például chardonnay-ból, pinot noirból vagy pinot meunier-ből készítenek. Ezeket még azelőtt leszüretelik, hogy teljesen megérnének, így magasabb savtartalmuk miatt ideálisak az ecet előállításához.

A franciaországi Champagne régióban már a 18. század óta gyártanak pezsgőecetet. Ahogy a Vince megjegyzi, a helyi borászok ekkoriban fedezték fel, hogy a már el nem adható bort könnyedén ínyenc, keresett termékké tudják alakítani.

Miután a pezsgőhöz majd később felhasznált bor elkészült, egy kis mennyiséget tölgyfahordóban különítenek el, ahol az ital egy második erjesztési folyamaton megy keresztül.

A hónapokig, sőt, akár évekig tartó érlelés során a borban lévő baktériumok az alkoholt ecetsavvá alakítják, így nyeri el a pezsgőecet jellegzetes, összetett ízét.

ecet \u00e9s sz\u0151l\u0151

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Amellett, hogy számos különböző ételben, például pácokban és salátaöntetekben is felhasználhatjuk, a sokoldalú ecet az egészségre gyakorolt jótékony hatásairól is ismert. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően segít megvédeni szervezetünket az úgynevezett szabad gyökök által okozott sejtkárosodástól.

Ha tehát olyan összetevőt keresünk, amely mélységet és összetettséget kölcsönöz anélkül, hogy elnyomná az étel természetes ízét, ráadásul még kimondottan egészséges is, érdemes kipróbálnunk a pezsgőecetet.


A figyelmetekbe ajánljuk