Bár Magyarországon jellemzően savanyítva fogyasztjuk, a valódi vitaminbombának számító cékla rengeteg módon elkészíthető. Az ősz beköszöntével egyre inkább szüksége van a szervezetünknek a benne található jótékony tápanyagokra, így nem csak ízlelőbimbóinknak, hanem egészségünknek is kedvezünk, ha elkészítjük ezt a pofonegyszerű receptet.
Érdemes rendszeresen céklát fogyasztanunk, hiszen hatalmas mennyiségű vitamin és ásványi anyag van benne: tele van antioxidánsokkal, káliummal, magnéziummal, vassal, A-, C- és B6-vitaminnal is, írja a Drive. Gyökere mellett ráadásul levele is fogyasztható, például egy könnyű salátába keverve. Telt, karakteres íze miatt különösen jól áll neki, ha sósan, például házi chipsként készítjük el.
Ez is érdekelhet! 4 fontos tápanyag, amiből sokkal többet kellene fogyasztanunk
Hozzávalók:
- 6 közepes cékla
- fél teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
- negyed teáskanál fokhagymapor
- 1 csipet őrölt fekete bors
- negyed teáskanál szárított kapor
Céklachips (illusztráció)
Fotó: Shutterstock
Ha más recepteket is kipróbálnál: 3 quinoás recept, amit könnyedén elkészíthetsz otthon
Így készül:
- Hámozzuk meg, majd szeljük minél vékonyabbra a céklákat.
- Tegyük a szeleteket egy tálba, sózzuk, majd pihentessük 30 percen át.
- Sütőnket melegítsük elő 150 fokra, majd béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
- Adjuk hozzá az olívaolajat és a fűszereket a céklához, majd alaposan keverjük össze.
- Tegyük a tepsibe a céklaszeleteket úgy, hogy ne fedjék egymást.
- Süssük őket 40-50 percig, amíg ropogós állagúvá nem válnak – figyeljünk arra, hogy ne égjenek meg. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk őket.