céklachips
Fotó: Shutterstock

Íme, a leggyorsabb céklachips-recept, ha egészséges és szezonális nassolnivalóra vágysz

Bár Magyarországon jellemzően savanyítva fogyasztjuk, a valódi vitaminbombának számító cékla rengeteg módon elkészíthető. Az ősz beköszöntével egyre inkább szüksége van a szervezetünknek a benne található jótékony tápanyagokra, így nem csak ízlelőbimbóinknak, hanem egészségünknek is kedvezünk, ha elkészítjük ezt a pofonegyszerű receptet.


Érdemes rendszeresen céklát fogyasztanunk, hiszen hatalmas mennyiségű vitamin és ásványi anyag van benne: tele van antioxidánsokkal, káliummal, magnéziummal, vassal, A-, C- és B6-vitaminnal is, írja a Drive. Gyökere mellett ráadásul levele is fogyasztható, például egy könnyű salátába keverve. Telt, karakteres íze miatt különösen jól áll neki, ha sósan, például házi chipsként készítjük el.

​Hozzávalók:

  • 6 közepes cékla
  • fél teáskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • negyed teáskanál fokhagymapor
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • negyed teáskanál szárított kapor
C\u00e9klachips (illusztr\u00e1ci\u00f3)

Céklachips (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

​Így készül:

  1. Hámozzuk meg, majd szeljük minél vékonyabbra a céklákat.
  2. Tegyük a szeleteket egy tálba, sózzuk, majd pihentessük 30 percen át.
  3. Sütőnket melegítsük elő 150 fokra, majd béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
  4. Adjuk hozzá az olívaolajat és a fűszereket a céklához, majd alaposan keverjük össze.
  5. Tegyük a tepsibe a céklaszeleteket úgy, hogy ne fedjék egymást.
  6. Süssük őket 40-50 percig, amíg ropogós állagúvá nem válnak – figyeljünk arra, hogy ne égjenek meg. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk őket.


A figyelmetekbe ajánljuk