Meddig tárolható egy pezsgő, ha már kibontottuk?

Meddig tárolható egy pezsgő, ha már kibontottuk?

A pezsgő egy igazi ünnepi ital, amit általában különleges és fontos eseményekkor fogyasztunk. Azonban meddig érdemes tárolni egy kibontott palackot abban az esetben, ha nem fogyasztottuk el?


A pezsgő még másnap is jó, és általában három-öt napig tárolható. Azonban 24 órán belül, de leginkább azonnal célszerű elfogyasztani. Míg a borok az első kiöntéstől számítva akár egy hétig is elállnak, a pezsgőt még azelőtt el kell fogyasztani, hogy a szénsav távozna belőle, különben az ízek is eltűnnek – írja a The Drinks Business.

Olvasd el ezt is! A pezsgőetikett hét legfontosabb szabálya

Unsplash

Ez az állapot pedig könnyedén felismerhető. Az édes aromákat felváltja egy ecetes szag, de maga az ital íze is lapos és enyhén savanykás lesz.

Ahhoz, hogy a felbontott pezsgő minél tovább megőrizze frissességét, azonnal a hűtőszekrényben kell tárolni. A pezsgődugók ilyenkor hasznosak a szénsav bent tartásához. A „kiskanál a palackban” technika, amivel állítólag megmenthető a szénsav egy mítosz, bár a palackot kissé hűvösebbé teheti.

Bontatlanul hagyva a pezsgő általában három és hét év között is eláll. Az évjáratos pezsgők pedig még tovább, így egyes esetekben akár több mint egy évtizedig is tárolhatók. Az optimális tárolás érdekében a pezsgőt a kibontása előtt hűtőszekrény helyett hűvös, sötét helyen érdemes tárolni.

A figyelmetekbe ajánljuk