A pezsgő egy igazi ünnepi ital, amit általában különleges és fontos eseményekkor fogyasztunk. Azonban meddig érdemes tárolni egy kibontott palackot abban az esetben, ha nem fogyasztottuk el?
A pezsgő még másnap is jó, és általában három-öt napig tárolható. Azonban 24 órán belül, de leginkább azonnal célszerű elfogyasztani. Míg a borok az első kiöntéstől számítva akár egy hétig is elállnak, a pezsgőt még azelőtt el kell fogyasztani, hogy a szénsav távozna belőle, különben az ízek is eltűnnek – írja a The Drinks Business.
Olvasd el ezt is! A pezsgőetikett hét legfontosabb szabálya
Ez az állapot pedig könnyedén felismerhető. Az édes aromákat felváltja egy ecetes szag, de maga az ital íze is lapos és enyhén savanykás lesz.
Ahhoz, hogy a felbontott pezsgő minél tovább megőrizze frissességét, azonnal a hűtőszekrényben kell tárolni. A pezsgődugók ilyenkor hasznosak a szénsav bent tartásához. A „kiskanál a palackban” technika, amivel állítólag megmenthető a szénsav egy mítosz, bár a palackot kissé hűvösebbé teheti.
Bontatlanul hagyva a pezsgő általában három és hét év között is eláll. Az évjáratos pezsgők pedig még tovább, így egyes esetekben akár több mint egy évtizedig is tárolhatók. Az optimális tárolás érdekében a pezsgőt a kibontása előtt hűtőszekrény helyett hűvös, sötét helyen érdemes tárolni.