lóbab

Egy hihetetlenül egészséges zöldség, amit sokan teljesen figyelmen kívül hagynak

2015-ös észak-izraeli felfedezésnek köszönhetően kiderült, hogy legalább 10 ezer éve, az újkőkorszak óta fogyasztunk lóbabot. Sőt, az 1400-as évek végén Európában valószínűleg az emberek által évszázadokon át fogyasztott babok egyik legnépszerűbb verziója volt. A lóbab azonban korántsem elavult – ami elég jó volt őseinknek, az ma is kiváló nekünk. A lóbab tápláló, sokoldalúan felhasználható, és könnyű alapanyag. Íme minden, amit a világ egyik legrégebben háziasított hüvelyeséről tudni kell!


​Mi az a lóbab?

A lóbab zöld hüvelyesek, a Vicia fabas növény hüvelyében nőnek. Bár a világ minden táján fogyasztják, a lóbab különösen a mediterrán és közel-keleti országokban népszerű. Egyiptom egyik hagyományos étele, a ful mudammas például fűszerekkel párolt lóbabot jelent – írja Vegnews.

Ez is érdekelhet: 5+1 egészséges zöldség, amit minden héten enned kellene

Egészségügyi előnyei 

Hacsak nem szenved az ember favizmusban, a lóbab hihetetlenül egészséges kiegészítője lehet az étrendnek. Fehérjében, valamint olyan tápanyagokban gazdag, mint a folsav, a mangán, a vas és a kálium, emellett remek rostforrás. De olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek segíthetnek növelni az antioxidáns aktivitást a szervezetben.

Felhasználása

A lóbab sokféleképpen felhasználható. Dippek, pörköltek, levesek, sőt falafelek alapját is képezhetik. Míg a marokkói receptekben gyakran csicseriborsót használnak a népszerű észak-afrikai és közel-keleti snack elkészítéséhez, Egyiptomban a lóbab a befutó. De a bennük rejlő lehetőségek itt még nem érnek véget. A lóbabot az állati eredetű élelmiszerek, például a tojás és a sajt alternatívájaként is használják.

De mutatunk egy könnyű receptet is!

Lóbabos pisztáciás humusz

Hozzávalók:

  • 1 darab citrom
  • 1 csésze friss petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • negyed csésze víz
  • fél teáskanálnyi kömény
  • 1 csésze pisztácia
  • fél konzerv lóbab

Elkészítése:

Mossuk meg a citromot és a friss petrezselymet. A petrezselymet szedjük le a száráról és vágjuk durvára, a citromot pedig facsarjuk ki. Ezt követően hámozzuk meg a fokhagymát.

Egy konyhai robotgépben vagy álló turmixgépben keverjük össze a vizet, a citromlevet, a fokhagymát, a köményt, a friss petrezselymet, a pisztáciát és a lóbab felét. Turmixoljuk simára (ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis vizet, hogy segítsük a turmixolást.) Legvégül ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.


A figyelmetekbe ajánljuk