nő széken ül szomorú

Mentális egészségünk fontos számunkra, ám sokszor nem is vagyunk tisztában azzal, mit is jelent pontosan mentálisan egészségesnek lenni.1949 óta május a mentális egészség hónapja. Hány embert érintenek a mentális betegségek?

Csak Amerikában a szorongásos zavarok 40 millió embert érintenek, 16 millió egyén él együtt major depresszióval évente és 8 millió ember poszttraumatikus stressz szindrómával. Minden ötödik felnőtt küzd valamilyen mentális problémával.

A koronavírus-járvány növelte ezeket a számokat. Steven Taylor pszichiátria professzor szerint az emberek 10-15 százalékát annyira megviselte a koronavírus, hogy nem tud visszatérni a régi kerékvágásba, ami veszélyezteti mentális egészségüket.

A mentális egészség hónapja alkalmával minden ember feladatává válik az, hogy ezt a rengeteg, mentális betegségben élő embert jobban megértse és ne stigmatizálja.

Emily Bulthuis szociális munkás szerint már azzal segíthetünk a mentális betegeknek, hogy finoman fogalmazunk. Ne azt mondjuk például, hogy mentális betegségben szenved valaki, hanem hogy mentális betegséggel él együtt. Azt sem illik mondani, hogy valaki mentálisan beteg, mindig célszerűbb azt mondani, hogy ő ezzel a betegséggel él együtt.

A normális kifejezést cseréljük le tipikusra, az öngyilkosságot követett el helyett pedig használjuk a kevésbé hibáztató öngyilkosságban hunyt el kifejezést.

A történelem során sok mentális betegség tűnt el, ilyen a hisztéria is, melyről kiderült, hogy nagy részt a szexizmus miatt jött létre a diagnózis, amely ma konverziós zavar lehetne (amikor lelki probléma fizikai, testi tünetekben jelentkezik).

Manapság a hírességek néha előtérbe hoznak egy-egy mentális betegséget, melyekről viszonylag így is keveset tudunk meg. De hogyan tanulhatnánk többet róluk? Olvassunk utána! Nézzük meg, hogy mi a különbség a borderline és a bipoláris között, milyen egy nárcisztikus karakter, mi az a szociális szorongás zavar.

A mentális betegséggel élőknek nagyon fontos lehet a segítségkérés. Manapság igen könnyen diagnosztizálhatjuk magunkat online, de ezt érdemes elkerülni. Ha úgy érezzük, vagy mások azt jelzik nekünk, hogy nincs rendben a mentális egészségünk, forduljunk inkább szakemberhez.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a mentális egészséget úgy írja le, ami

„egy olyan jólléti állapot, amelyben az egyén megvalósíthatja saját képességeit, képes megbirkózni az élet okozta stresszel, tud produktívan dolgozni és képes bekapcsolódni egy közösségbe".

Ehhez nem csak májusban, hanem az év többi hónapjában is jogunk van.

(Forrás: Psychology Today)

A figyelmetekbe ajánljuk