social media

A koronavírusnak miatt szinte folyamatosan a közösségi médiát figyeljük, ennek pedig komoly hatásai lehetnek a mentális egészségünkre.


g\u00e9pez\u00e9s social media

unsplash/Brooke Cagle

A Columbia Egyetem egyik legfrissebb tanulmánya alátámasztja azt a tényállást, mely szerint a túlzott közösségi média-jelenlét ártalmas egészségünkre. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a Facebook-, Twitter- és Instagram-hírcsatornák passzív görgetése negatívan befolyásolja jólétünket. Úgy tűnik, ennek nagy része annak köszönhető, hogy a közösségi platformok felhasználói összehasonlítják magukat másokkal.

Az eredmények még szembetűnőibbek voltak, amikor a kutatást vezető Derrick Wirtz és csapata a közösségi médián keresztüli interakciókat összehasonlította az offline interakciókkal (beleértve a telefonhívásokat is). Nem meglepő módon, utóbbira sokkal jobban reagáltak a résztvevők.

Ezzel szemben egy nagyobb, 400 alany bevonásával, egy év alatt lefolytatott tanulmány szerint a digitális terek használata akár még javthatja is mentális egészségügyi állapotunkat: munkavégzésünk közben, a közösségi oldalakon eltöltött perceink csökkenthetik stresszszintünket.

Tehát összességében kijelenthető, hogy bár a túlzott közösségi média-használat valóban ártalmas egészségünkre, ám azzal nem ártunk magunknak, ha néha végigpörgetjük az adott platformok feedjeit, adta hírül a ScienceAlert.

A figyelmetekbe ajánljuk