Mandula
Fotó: Shutterstock

A mandula a benne lévő telítetlen zsírsavak miatt óvja a szív-és érrendszert

6 szuperegészséges dióféle, ami képes csodákat művelni a szervezetünkkel

A különböző olajos magvak igazi szuperélelmiszernek számítanak: tele vannak értékes tápanyagokkal, esszenciális zsírsavakkal, vitaminokkal és olyan ásványi anyagokkal, amelyek támogatják a szervezet megfelelő működését. Legyen szó a szív- és érrendszer védelméről, a bélrendszer egészségéről vagy az agyműködés serkentéséről, ezek az apró finomságok rengeteg előnyt kínálnak, ráadásul rendkívül sokoldalúan felhasználhatók.


Mandula

Mandula

A mandula gazdag magnéziumban és rostokban

Fotó: Shutterstock

A mandula nemcsak a szív egészségét támogatja a telítetlen zsírsavak által, de ez a dióféle rendelkezik a legtöbb magnéziummal is, ami elengedhetetlen a csontozat megfelelő kialakulásához és az ideális csontsűrűség kialakulásához. A mandula jótékony zsír- és magas rosttartalma hatékonyan segít a koleszterinszint szabályozásában.

Ez is érdekelhet! 4 ok, hogy miért fogyasszunk minden nap gyömbért

Érdemes a diófélét a héjával együtt fogyasztani, a külső rétegben ugyanis rengeteg rost és antioxidáns található, ami védelmet nyújt a sejteknek és segíti a belek megfelelő működését.

30 grammnyi mandula tartalmaz:

  • 184 kcal
  • 6,3 g fehérje
  • 16,7 g zsír
  • 1,3 g telített zsír
  • 2,1 g szénhidrát
  • 2,2 g rost
  • 72 mg kalcium
  • 81 mg magnézium

Brazil dió

Brazil di\u00f3

A brazil idóból már napi 1-3 szem segíti az immunrendszer megfelelő működését

Fotó: Shutterstock

A diófélék között a brazil dióban, másnéven paradióban találjuk a legtöbb szelént, ami elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez és az immunrendszer támogatásához. Szerencsére a szervezet számára viszonylag kis mennyiség is elég ebből az ásványi anyagból, így mindössze napi 1-3 brazil dióval fedezhetjük a napi ajánlott mennyiséget.

A dióféle emellett E-vitamint, valamint úgynevezett polifenolokat is tartalmaz, melyek erősítik az immunrendszert és segítenek a vérzsírszint szabályozásában.

30 grammnyi brazil dió tartalmaz:

  • 205 kcal
  • 4,3 g fehérje
  • 20,5 g zsír
  • 5,2 g telített zsír
  • 0,9 g szénhidrát
  • 1,7 g rost
  • 51 mg kalcium
  • 123 mg magnézium
  • 76,2 mcg szelén

Kesudió

Kesudi\u00f3

A kesudió gazdag vasban és cinkben egyaránt

Fotó: Shutterstock

A kesudió magas fehérjetartalommal bír, ezen felül pedig kifejezetten sok, hasznos ásványi anyagot tartalmaz, például vasat és cinket, így ez a dióféle az egyik legjobb választás azok számára, akik vegetáriánus étrendet követnek. Emellett gazdag magnéziumban, amely javíthatja a memóriát és késleltetheti az időskori kognitív képességek hanyatlását.

A kesudió gazdag szívbarát telítetlen zsírokban, valamint növényi szterolokban, melyek segíthetnek a koleszterinszint szabályozásában.

30 grammnyi kesudió tartalmaz:

  • 72 kcal
  • 5,3 g fehérje
  • 14,5 g zsír
  • 2,9 g telített zsír
  • 5,4 g szénhidrát
  • 1,3 g rost
  • 81 mg magnézium
  • 1,86 mg vas
  • 1,77 mg cink

Gesztenye

Gesztenye

Az őrölt gesztenye akár gluténmentes lisztként is felhasználható

Fotó: Shutterstock

A gesztenye messze a legalacsonyabb zsírtartalmú és kalóriájú dióféle, miközben gazdag keményítőalapú szénhidrátokban és rostokban, nyers formájában pedig az egyik legjobb C-vitamin-forrás. Bár kevesebb fehérjét tartalmaz, mint a többi dióféle,

őrölve akár gluténmentes lisztként is felhasználható sütemények és péksütemények elkészítéséhez.

Ezt is olvasd el! Ne dobd ki almahéjat! Ezzel az 5 módszerrel könnyedén felhasználhatod!

30 grammnyi gesztenye tartalmaz:

  • 59 kcal
  • 0,5 g fehérje
  • 3,1 g zsír
  • 0,1 g telített zsír
  • 13,9 g szénhidrát
  • 1,5 g rost
  • 145 mg kálium
  • 9 mg magnézium
  • 17 mcg folát
  • 12 mg C-vitamin

Mogyoró

Mogyor\u00f3

A mogyoró hatékonyan segít a gyulladáscsökkentésben

Fotó: Shutterstock

A mogyoró rendkívül gazdag a szívműködésre jó hatással bíró, egyszeresen telítetlen zsírokban, emellett gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, és segíthet a vérzsírszint szabályozásában.

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, különösen hatékonyan növeli az E-vitamin-szintet, amely időskorban elengedhetetlen a megfelelő memória és neuronszint fenntartásában.

30 grammnyi mogyoró tartalmaz:

  • 195 kcal
  • 4,2 g fehérje
  • 19,1 g zsír
  • 1,4 g telített zsír
  • 1,8 g szénhidrát
  • 2,1 g rost
  • 219 mg kálium
  • 22 mcg folát

Makadámdió

Makad\u00e1mdi\u00f3

A makadámdióban találjuk a legtöbb egyszeresen telített zsírokat

Fotó: Shutterstock

Annak ellenére, hogy a makadámdiónak viszonylag magas a zsírtartalma, rengeteg előnyös egészségügyi hatással is bír. A diófélék közül messze ebben találjuk a legtöbb egyszeresen telítetlen zsírokat is, amik segítenek óvni a szív-és érrendszert, valamint remekül szabályozzák a koleszterinszintet is.

A makadámdió kifejezetten jó rostforrást jelent, és jelentős mértékben hozzájárul a napi ajánlott ásványi anyag beviteléhez is, beleértve a magnéziumot, a kalciumot és a káliumot egyaránt.

Még több érdekesség! Itt a szezon: egyszerűen összedobhatjuk a házi medvehagymás pesztót

30 grammnyi makadámdió tartalmaz:

  • 215 kcal
  • 2,4 g fehérje
  • 22,7 g zsír
  • 3,6 g telített zsír
  • 1,6 g szénhidrát
  • 2,6 g rost
  • 110 mg kálium
  • 26 mg kalcium
  • 39 mg magnézium

A figyelmetekbe ajánljuk