A szokásosnál enyhébb időjárásnak köszönhetően a magyarországi erdőkben már február elején előbújt a medvehagyma, éppen ezért most mutatunk egy egyszerű receptet azoknak, akik imádják a belőle készült pesztót.
A medvehagyma a Balatonnál és Zalában már százasával megtalálható az aljnövényzetben, pedig jellemzően csak márciusban szokott megjelenni – mindez a szokásosnál enyhébb télnek tudható be. Érdemes tehát résen lennünk, ha legközelebb valamelyik magyar erdőben járunk, mert a védettnek nem minősülő területeken saját fogyasztásra naponta akár két kilót is szedhetünk belőle.
Ez is érdekelhet! Házilag is könnyedén összeállítható a kínai ötfűszer-keverék – recept!
Persze fontos az elővigyázatosság: ha medvehagymát gyűjtenénk, mindenképp vizsgáljuk meg alaposan a növényt, mert az könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal. Ez utóbbinak levele azonban – a medvehagymáéval ellentétben – alkalmatlan az emberi fogyasztásra, hiszen erősen mérgező.
Most mutatunk egy friss pesztóreceptet, ami lényegében bármilyen tésztához tökéletesen passzol.
Hozzávalók:
- 150 g medvehagyma
- 50 g parmezán
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- Fél citrom héja és leve
- 50 g fenyőmag, pirítva
- 150 ml repceolaj
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ha tovább olvasnál: Egyetlen serpenyőben elkészíthető ez az olasz rizses csirke – recept!
Így készül:
- Öblítsük le és vágjuk durvára a medvehagyma leveleit.
- Egy konyhai robotgépben pépesítsük a leveleket, a parmezánt, a fokhagymát, a citromhéjat és a fenyőmagot. Lassan járó motornál adjuk hozzá majdnem az összes olajat. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint adjunk még hozzá sót és citromlevet.
- Tegyük át a pesztót egy tiszta üvegbe, és öntsük rá a maradék olajat. Tároljuk hűtőben, és két héten belül fogyasszuk el.