medvehagymás pesto
Fotó: Shutterstock

Itt a szezon: egyszerűen összedobhatjuk a házi medvehagymás pesztót

A szokásosnál enyhébb időjárásnak köszönhetően a magyarországi erdőkben már február elején előbújt a medvehagyma, éppen ezért most mutatunk egy egyszerű receptet azoknak, akik imádják a belőle készült pesztót.


A medvehagyma a Balatonnál és Zalában már százasával megtalálható az aljnövényzetben, pedig jellemzően csak márciusban szokott megjelenni – mindez a szokásosnál enyhébb télnek tudható be. Érdemes tehát résen lennünk, ha legközelebb valamelyik magyar erdőben járunk, mert a védettnek nem minősülő területeken saját fogyasztásra naponta akár két kilót is szedhetünk belőle.

Persze fontos az elővigyázatosság: ha medvehagymát gyűjtenénk, mindenképp vizsgáljuk meg alaposan a növényt, mert az könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal. Ez utóbbinak levele azonban – a medvehagymáéval ellentétben – alkalmatlan az emberi fogyasztásra, hiszen erősen mérgező.

Most mutatunk egy friss pesztóreceptet, ami lényegében bármilyen tésztához tökéletesen passzol.

​Hozzávalók:

  • 150 g medvehagyma
  • 50 g parmezán
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • Fél citrom héja és leve
  • 50 g fenyőmag, pirítva
  • 150 ml repceolaj

​Így készül:

  1. Öblítsük le és vágjuk durvára a medvehagyma leveleit.
  2. Egy konyhai robotgépben pépesítsük a leveleket, a parmezánt, a fokhagymát, a citromhéjat és a fenyőmagot. Lassan járó motornál adjuk hozzá majdnem az összes olajat. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint adjunk még hozzá sót és citromlevet.
  3. Tegyük át a pesztót egy tiszta üvegbe, és öntsük rá a maradék olajat. Tároljuk hűtőben, és két héten belül fogyasszuk el.


A figyelmetekbe ajánljuk