almahéj
Fotó: Shutterstock

Ne dobd ki almahéjat! Ezzel az 5 módszerrel könnyedén felhasználhatod!

Az alma alapvetően rendkívül sokoldalú gyümölcs: kiváló saláták, főételek és desszertek készíthetők belőle. Néhány fogás azonban egyszerűen finomabb akkor, ha a gyümölcsöt megszabadítod a héjától. Ha éppen ilyen ételt készítesz, de sajnálod kidobni az ételmaradékot, mutatjuk, milyen változatos módokon tudod felhasználni.


Készítsünk teát

alma tea

Fotó: Shutterstock

Forrásban lévő vízben áztatva, fahéjjal és mézzel együtt az almahéjból nemcsak rendkívül ízletes, de nyugtató teát készíthetünk, ráadásul az egész lakásban almaillat terjeng majd. Nem mellesleg, ha piros alma héját használjuk, gyönyörű, rózsaszín árnyalatú italt hozhatunk létre. Az almateát olyan fűszerekkel kombinálhatjuk, mint fahéj, kardamom vagy szegfűszeg, de ízesíthetjük citrommal és mézzel is. Ha nem szeretnénk külön főzni, szimplán beledobhatjuk a már elkészült zöld- vagy feketeteába is.

Kiváló smoothie-alapanyag

smoothie

Fotó: Shutterstock

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag reggeli smoothie tökéletes napindító az év bármelyik szakaszában. Ha gyakran fogyasztjuk a turmixot, mindenképp adjuk hozzá az almahéjat, ami magas rosttartalma mellett extra édes ízt kölcsönöz az italnak. A legjobb, ha az almahéjat egy visszazárható zacskóban tároljuk, így elkerülhetjük, hogy kiszáradjon.

Ha nem tudjuk, pontosan milyen alapanyagokból, arányokban készítsünk smoothie-t, EBBEN és EBBEN a receptben bemutattunk néhány receptet.

Almaecet készíthető belőle

almaecet

Fotó: Shutterstock

Tökéletes lehetőség, hogy az alma héjával együtt már a magházat is megmentsük. Cukorral vegyítve, vízbe áztatva az almamaradékból könnyen elkészíthetjük az almaecetet, ami akár salátákra öntve, akár egy-egy tál levesbe cseppentve tökéletes lehet. A szűretlen almaecet alapvetően az alma levéből, vízből és cukorból, vagy akár mézből készül.

Az elkészítéséhez befőttesüvegen kívül egyedül türelemre van szükségünk, ugyanis néhány hetet állnia kell, hogy elérje a megfelelő ízt és állagot.

Használjuk fel a reggel zabkásában

zabk\u00e1sa

Fotó: Shutterstock

A zabkása nagyszerű választás reggelire, ugyanis amellett, hogy egészséges, laktató, nagyon változatos, valamint az elkészítése is egyszerű. Édes vagy sós változatban is fogyaszthatjuk, vagyis gyakorlatilag bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt keverhetünk bele. Itt jön képbe az almahéj, ami magas rosttartalma miatt tökéletesen passzol az ételhez. Ha nem szeretjük a héj állagát, akár konyhai robotgép vagy turmixgép segítségével pépesítve is hozzáadhatjuk.

Nemcsak emberi fogyasztásra, tisztításra is alkalmas

almah\u00e9j

Fotó: Shutterstock

Sokan nem tudják, ám az almahéjban lévő sav remek tisztító hatással bír. A héjat vízzel összekeverve, majd felforralva főzzük nagyjából 30 percig. Az így kapott folyadék segít eltávolítani a foltokat az alumínium edényekről.

(The Kitchn)

A figyelmetekbe ajánljuk