A D-vitamin-hiány 3 leggyakoribb tünete
Különböző statisztikák szerint a napsütésmentes időszakokban az emberek felét érinti a D-vitamin-hiány, amit elsősorban a napfény, a megfelelően kiválasztott élelmiszerek és a különböző vitaminpótló készítmények orvosolhatnak. A vitaminhiány tünetei egyénenként eltérőek lehetnek, de akadnak olyan egyértelmű jelek, amelyeket érdemes komolyan venni.
Ez is érdekelhet! Immunvédelem a téli hónapokban: 5 étel, amivel fedezhetjük a napi cinkbevitelt
Fájdalom a csontokban, csontritkulás
A D-vitamin központi szerepet játszik a kalcium feldolgozásának támogatásában, ami hozzájárul a megfelelő csontsűrűség kialakulásához. Épp ezért, ha a szervezet hiányt szenved ebből a vitaminból, az jellemzően csont- és hátfájdalommal jár, különösen a gyermekek és a várandósok körében.
Ráadásul, ha a hiányállapot sokáig fennáll, ennél sokkal súlyosabb következménnyel, csontritkulással is járhat.
Hasonló a helyzet a fogak esetében is: a vitamin hiánya fogínyproblémákhoz, romló fogakhoz vezethet.
Cukorbetegség
Azt hihetnénk, hogy a 2-es típusú cukorbetegség legnagyobb rizikófaktora a túlsúly, de a D-vitamin hiánya még ennél is nagyobb eséllyel járul hozzá a betegség kialakulásához. Ugyanis, ha a D-vitamin mennyisége nem éri el a megfelelő szintet, a zsír könnyebben raktározódik el a szervezetünkben, ami hízáshoz vezethet – ez pedig egyenes út a cukorbetegség kialakulásához.
Hosszú ideig tartó megfázás, nátha, influenza
A D-vitamin-hiány miatt nehezebben lábalunk ki a különböző megfázásokból
Fotó: Shutterstock
A D-vitaminnak különösen jelentős szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, így nem csoda, hogy a téli hónapokban, amikor kevesebb jut a szervezetünkbe,a különböző vírusok is nagyobb eséllyel fertőz meg minket.
Ráadásul a vitamin hiánya nemcsak gyakoribbá teszi az ilyen megbetegedéseket, de a különböző gyógymódok hatékonyságát is csökkenti. Épp ezért fontos, hogy a téli hónapokban a megfelelő élelmiszerek mellett a piacon kapható készítményekkel is próbáljuk meg pótolni a D-vitamin-bevitelt.
3 szuperélelmiszer magas D-vitamin-tartalommal
Annak ellenére, hogy a napfénynél jobb D-vitamin-forrást jelenleg nem ismerünk, több olyan hétköznapi élelmiszerrel is találkozhatunk a boltok polcain, amik fedezhetik az ajánlott napi bevitel jelentős százalékát.
Halfélék
A legtöbb halféle magas D-vitamin-forrást jelent, legmagasabb mennyiségben mégis a lazacban találjuk: alig 100 gramm elfogyasztása fedezi az ajánlott napi bevitel közel 90 százalékát. Ezen felül kiváló vitaminforrás lehet a nagy maréna, a kardhal, a szardínia és a tilápia húsa is. Utóbbiakból 100 grammnyi mennyiség átlagosan az ajánlott napi bevitel 70-75 százalékát fedezi.
Tojás
A vitamint halakkal, tojással és különböző készítményekkel pótolhatjuk
Fotó: Shutterstock
A téli hónapokban érdemes a napi étkezéseinkbe legalább egy-két darab tojást becsempészni, hiszen a sárgája nagyjából az ajánlott napi bevitel 7 százalékát tartalmazza. Ezen felül az élelmiszerben található zsírok miatt könnyen fel is szívódik, miközben a tojással több fontos tápanyagot, például B-vitamint, szelént és jódot is a szervezetünkbe juttathatunk.
Ezt is olvasd el! 4 ok, amiért minden nap fogyasztanunk kellene D-vitamint
Gombafélék
A növényi eredetű táplálékok és a zöldségek között viszonylag kevés olyat találunk, ami gazdag lenne az említett vitaminban, ám a legtöbb gombaféle kivételnek számít.