D-vitaminban gazdag ételek
Fotó: Shutterstock

A téli hónapokban különösen fontos a D-vitamin pótlása

3 jel, hogy D-vitamin-hiányban szenvedsz, + 3 élelmiszer, ami segíthet pótolni

A D-vitamin esetében névleg ugyan vitaminról beszélünk, biokémiai szempontból azonban inkább egyfajta hormonról van szó, amit az emberi szervezet saját maga is képes előállítani napsugárzás hatására. Utóbbiból azonban a téli hónapokban kevés jut, így nem csoda, hogy a napfénymentes hónapok végeztével sokaknál hiányállapot lép fel, ami kellemetlen következményekkel járhat. Most eláruljuk, hogy milyen tünetei vannak a D-vitamin hiányának, és hogy mit tehetünk ezek ellen.

A D-vitamin-hiány 3 leggyakoribb tünete

Különböző statisztikák szerint a napsütésmentes időszakokban az emberek felét érinti a D-vitamin-hiány, amit elsősorban a napfény, a megfelelően kiválasztott élelmiszerek és a különböző vitaminpótló készítmények orvosolhatnak. A vitaminhiány tünetei egyénenként eltérőek lehetnek, de akadnak olyan egyértelmű jelek, amelyeket érdemes komolyan venni.

Ez is érdekelhet! Immunvédelem a téli hónapokban: 5 étel, amivel fedezhetjük a napi cinkbevitelt

​Fájdalom a csontokban, csontritkulás

A D-vitamin központi szerepet játszik a kalcium feldolgozásának támogatásában, ami hozzájárul a megfelelő csontsűrűség kialakulásához. Épp ezért, ha a szervezet hiányt szenved ebből a vitaminból, az jellemzően csont- és hátfájdalommal jár, különösen a gyermekek és a várandósok körében.

Ráadásul, ha a hiányállapot sokáig fennáll, ennél sokkal súlyosabb következménnyel, csontritkulással is járhat.

Hasonló a helyzet a fogak esetében is: a vitamin hiánya fogínyproblémákhoz, romló fogakhoz vezethet.

​Cukorbetegség

Azt hihetnénk, hogy a 2-es típusú cukorbetegség legnagyobb rizikófaktora a túlsúly, de a D-vitamin hiánya még ennél is nagyobb eséllyel járul hozzá a betegség kialakulásához. Ugyanis, ha a D-vitamin mennyisége nem éri el a megfelelő szintet, a zsír könnyebben raktározódik el a szervezetünkben, ami hízáshoz vezethet – ez pedig egyenes út a cukorbetegség kialakulásához.

​Hosszú ideig tartó megfázás, nátha, influenza

N\u00e1th\u00e1s f\u00e9rfi

A D-vitamin-hiány miatt nehezebben lábalunk ki a különböző megfázásokból

Fotó: Shutterstock

A D-vitaminnak különösen jelentős szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, így nem csoda, hogy a téli hónapokban, amikor kevesebb jut a szervezetünkbe,a különböző vírusok is nagyobb eséllyel fertőz meg minket.

Ráadásul a vitamin hiánya nemcsak gyakoribbá teszi az ilyen megbetegedéseket, de a különböző gyógymódok hatékonyságát is csökkenti. Épp ezért fontos, hogy a téli hónapokban a megfelelő élelmiszerek mellett a piacon kapható készítményekkel is próbáljuk meg pótolni a D-vitamin-bevitelt.

3 szuperélelmiszer magas D-vitamin-tartalommal

Annak ellenére, hogy a napfénynél jobb D-vitamin-forrást jelenleg nem ismerünk, több olyan hétköznapi élelmiszerrel is találkozhatunk a boltok polcain, amik fedezhetik az ajánlott napi bevitel jelentős százalékát.

​Halfélék

A legtöbb halféle magas D-vitamin-forrást jelent, legmagasabb mennyiségben mégis a lazacban találjuk: alig 100 gramm elfogyasztása fedezi az ajánlott napi bevitel közel 90 százalékát. Ezen felül kiváló vitaminforrás lehet a nagy maréna, a kardhal, a szardínia és a tilápia húsa is. Utóbbiakból 100 grammnyi mennyiség átlagosan az ajánlott napi bevitel 70-75 százalékát fedezi.

Tojás

D-vitaminban gazdag \u00e9telek

A vitamint halakkal, tojással és különböző készítményekkel pótolhatjuk

Fotó: Shutterstock

A téli hónapokban érdemes a napi étkezéseinkbe legalább egy-két darab tojást becsempészni, hiszen a sárgája nagyjából az ajánlott napi bevitel 7 százalékát tartalmazza. Ezen felül az élelmiszerben található zsírok miatt könnyen fel is szívódik, miközben a tojással több fontos tápanyagot, például B-vitamint, szelént és jódot is a szervezetünkbe juttathatunk.

Ezt is olvasd el! 4 ok, amiért minden nap fogyasztanunk kellene D-vitamint

​Gombafélék

A növényi eredetű táplálékok és a zöldségek között viszonylag kevés olyat találunk, ami gazdag lenne az említett vitaminban, ám a legtöbb gombaféle kivételnek számít.

A gombák ugyanis UV-fény hatására D2-vitamint termelnek, ami a téli hónapokban jelentősen hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez.


A figyelmetekbe ajánljuk