zöldségek a-vitamin

Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely számos testi funkcióhoz fontos, többek között a megfelelő látáshoz, az erős immunrendszerhez és a bőr egészségéhez. Éppen ezért érdemes pótolni, és nem árt figyelni a különböző tünetekre, hiszen könnyen megeshet, hogy A-vitamin hiányunk van. De természetesen nem minden panasz utal erre egyértelműen!


Bőrszárazság

Unsplash / Nati Melnychuk

Az A-vitamin fontos a bőrsejtek létrehozásához és javításához. Emellett segít leküzdeni a bizonyos bőrproblémák okozta gyulladást. Az ekcéma és más bőrproblémák kialakulásáért az is felelőssé tehető, ha nem kapunk elég A-vitamint. Az ekcéma olyan állapot, amely száraz, viszkető és gyulladt bőrt okoz. Számos klinikai vizsgálat kimutatta, hogy az alitretinoin, egy vényköteles, A-vitamin-aktivitással rendelkező gyógyszer, hatékony az ekcéma kezelésében.


Ne feledjük, hogy a száraz bőrnek számos oka lehet, de a krónikus A-vitaminhiány is előidézheti.

 Száraz szem

A szemproblémák az A-vitamin hiánnyal kapcsolatos legismertebb problémák közé tartoznak. Rendkívül szélsőséges esetekben az elégtelen A-vitamin-ellátás teljes vaksághoz vagy a szaruhártya elhalásához vezethet, amit a Bitot-foltoknak nevezett jelek jellemeznek. A szemszárazság, vagyis a könnytermelésre való képtelenség az A-vitaminhiány egyik legelső jele, azonban az A-vitamin pótlása javíthatja ezt az állapotot.

De akár éjszakai vaksághoz is vezethet.

Léguti fertőzések

A gyakori fertőzések, különösen a torokban és a légutakban az A-vitamin hiányának jelei lehetnek. Az A-vitamin-kiegészítők segíthetnek a légúti fertőzéseken, a kutatási eredmények azonban vegyesek.

Egy ecuadori gyermekeken végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a heti 10 000 NE A-vitamint szedő, alultáplált gyermekeknél kevesebb légúti fertőzés fordult elő, mint azoknál, akik placebót kaptak. Míg egy másik gyermekeken végzett tanulmány azt mutatta, hogy az A-vitamin-kiegészítők 8%-kal növelhetik a torok fertőzések kialakulásának kockázatát.

A szakértők éppen ezért azt javasolták, hogy csak a valódi hiányban szenvedő gyermekek szedjenek étrend-kiegészítőket.

Egy idős embereken végzett kísérlet pedig egyértelműen kijelentette, hogy az A-provitamin karotinoid béta-karotin magas vérszintje védelmet nyújthat a légúti fertőzésekkel szemben.

Meddőség és fogamzási problémák

Az A-vitamin mind a férfiak, mind a nők reprodukciójához, valamint a csecsemők megfelelő fejlődéséhez szükséges. Az A-vitamin hiánya meddőséghez vezethet mind a férfiak, mind a nők esetében. Különféle tanulmányok azt mutatják, hogy a terméketlen férfiaknak nagyobb szükségük lehet antioxidánsokra, mivel szervezetükben magasabb az oxidatív stressz szintje. Az A-vitamin egyike azon tápanyagoknak, amelyek antioxidánsként hatnak a szervezetben. Az A-vitaminhiány szintén összefüggésbe hozható a vetélésekkel. Egy másik kísérlet, amely különböző tápanyagok vérszintjét elemezte olyan nőknél, akiknek visszatérő vetéléseik voltak, megállapította, hogy alacsony volt az A-vitamin szintjük.


(Healthline)

A figyelmetekbe ajánljuk