sliced grapefruits

Senkinek ne higgy! Gyümölcsöt igenis enned kell diéta alatt

A finomított cukor elhagyása nem egy rossz ötlet. Gyümölcsökre viszont szükséged van.


A szervezeted glükózzal működik. Ez az az egyszerű cukor, amelyet a sejtek energiaként használnak. A glükóz a szénhidrátok molekuláris építőköve, a három alapvető makrotápanyag egyike. A másik kettő a zsír és a fehérje. A keményítők hosszú, elágazó glükózláncok. A természetben előforduló szénhidrátok olyan tápanyagdús csomagokban utaznak, mint a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék és magvak.

Az emberek úgy fejlődtek ki, hogy az édes ízek után sóvárogjanak, hogy hozzájussanak a túléléshez szükséges tápanyagokhoz. A napi vitamin-, ásványi anyag- és rostbevitelre azért van szükség, mert a szervezetünk nem tudja előállítani őket. Őseink számára ezeknek az anyagoknak a legjobb forrása az édes, érett, ízletes gyümölcs volt.

Ráadásul a gyümölcsök fitonutrienseket és antioxidánsokat tartalmaznak, olyan vegyi anyagokat, amelyeket csak a növények termelnek. Az olyan fitonutriensek, mint az eperben található ellagsav, rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek és elősegítik a szív egészségét. A finomított cukrokat viszont erősen feldolgozzák, és a kalórián kívül minden tápanyagtól megfosztják. Ezek a szénhidrátok koncentrált formája. Az élelmiszeripar számos formában állítja elő a finomított cukrokat. A leggyakoribbak a szacharóz kristályok, amelyeket asztali cukorként ismerhetünk, és a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, amely számos feldolgozott élelmiszerben és édesített italban megtalálható.

Ha folyamatosan olyan élelmiszerekkel elégíted ki az édes ízlésedet, amelyek finomított cukrot tartalmaznak ahelyett, hogy az evolúció által átörökített, tápanyagokban gazdag gyümölcsökből táplálkoznál, előfordulhat, hogy nem jutsz hozzá minden szükséges tápanyaghoz. Idővel ez a hiány a túlevés ördögi körét hozhatja létre, amely elhízáshoz és az elhízással összefüggő egészségügyi problémákhoz vezet. Azoknak a nőknek, akik a legtöbb gyümölcsöt fogyasztják, általában alacsonyabb az elhízás aránya.

Éppen ezért ha a gyümölcsben található cukor miatt aggódnál, ne tedd, hiába mond bárki is bármit. A finomított cukorral édesített élelmiszerek kiiktatása méltó cél. De ne úgy gondolj rá, mint egy méregtelenítésre, ez egy állandó életmódváltás kell, hogy legyen. A finomított cukrot tartalmazó méregtelenítés legbiztonságosabb módja a tápanyagdús gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának növelése. Ha egyszer elhagyod a finomított cukrot, valószínűleg azt fogod tapasztalni, hogy ízlelőbimbóid érzékenyebbé válnak a gyümölcsök természetes édességére és jobban értékelik azt.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk