A magnézium egy olyan esszenciális ásványi anyag, amely számos biológiai folyamatban szerepet játszik, például az izmok megfelelő működésében és a csontok egészségének fenntartásában. Sajnos azonban egyre többeknél jelentkeznek a magnéziumhiány tünetei, amelyek lehetnek izomgörcsök, folyamatos fáradtságérzet, ingerlékenység, fejfájás, szívritmuszavar és csökkent immunválasz. Szerencsére a megszokott étrendük kiegészítésével, magnéziumban gazdag élelmiszerek fogyasztásával ezek a tünetek enyhíthetők.
A magnéziumhiány kezelésében kulcsszerepet játszik az étrendünk tudatos megtervezése. Az alább felsorolt élelmiszerek rendszeres fogyasztása segíthet a magnéziumszint növelésében, javítva ezzel az általános egészségi állapotunkat. Ha a tünetek azonban továbbra is fennállnak, érdemes orvoshoz fordulni, hogy szakmai tanácsot kaphassunk.
Zöld leveles zöldségek
A spenót, a sóska, a káposzta és a mángold magas magnéziumtartalommal bír
Fotó: Unsplash/chiara contiA levélzöldségeket rendkívül könnyű beépíteni az étrendbe, hiszen a spenótból, sóskából pillanatok alatt laktató fogások készíthetők. Ezen felül a káposzta és a mángold tartoznak a kiemelkedő magnéziumforrások közé. Ráadásul ezek az élelmiszerek nemcsak magnéziumban gazdagok, de antioxidánsokat és vitaminokat is tartalmaznak, amelyek támogatják az általános egészséget.
Ezt is olvasd el! 5 memóriajavító étel és ital, ha úgy érzed, hogy feledékeny vagy
Diófélék és olajos magvak
Az olajos magvak nagy része fedezi a napi magnéziumbevitel felét
ShutterstockA magnéziumban különösen gazdag diófélék közé tartozik például a mandula, a kesudió és a brazil dió. A kesudióból például mindössze 28 gramm fedezi az ajánlott napi magnéziumbevitel 20 százalékát. Az ásványi anyagból még ennél több található a tökmagban, amiből 30 gramm elfogyasztása 168 milligramm magnéziumot jelent – ez az ajánlott napi bevitel fele.
A diófélék nagy része ezen felül rengeteg rostot, valamint telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami jó hatással van a cukorbetegek vércukorszintjére.
Hüvelyesek
A hüvelyeseknek a glikémiás indexe is alacsony, így cukorbetegek is fogyaszthatják
Fotó: ShutterstockA hüvelyesek – mint például a lencse vagy a sárgaborsó – szintén azon élelmiszerek közé tartoznak, amik könnyen beszerezhetők és laktató, finom fogások készíthetők belőlük. A magas magnéziumtartalmuk mellett nagy mennyiségben találhatunk bennük vasat, cinket, káliumot és fehérjét, ráadásul a glikémiás indexük is alacsony, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a hüvelyesekből készült főzelékeket, krémeket, salátákat.
Ez is érdekelhet! Magas vérnyomással küzdesz? Élelmiszerek, amik segíthetnek a harcban
Halfélék
A halfélék nagy része igazi szuperélelmiszernek számít
UnsplashEgészséges és finom – mindkettő igaz a különböző halételekre, amelyek az átlagosnál sokkal több magnéziumot is tartalmaznak. A tonhal, a makréla, a lazac alapvetően szuperélelmiszereknek számítanak, hiszen nemcsak magnéziumot, de telítetlen és omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak, amik jó hatással vannak a szív-és érrendszerre.
Étcsokoládé
Finom és egészséges - az étcsokoládénak renegeteg jótékony hatása van
ShutterstockA csokoládéról sem kell lemondani azoknak, akik szeretnék természetes úton pótolni a magnéziumbevitelt. 28 grammnyi étcsokoládéval ugyanis 65 milligramm magnéziumot vihetünk be a szervezetünkbe, ami a napi ajánlott mennyiség 15 százalékát fedezi.