csokoládét majszol egy  fiatal nő
Fotó: Shutterstock

A csokinak van egy része, ami mindig a legfinomabb – legalábbis a tudomány szerint

Nem csak a csokoládé íze izgatja az érzékeinket. Az édesség sima textúrája is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy időről időre megkívánjuk.


A kakaó, a cukor és a zsír kombinációja abszolút tökéletes, de sajnos ezeknek az összetevőknek megvannak az egészségügyi hátulütői.

Az Egyesült Királyságban működő Leedsi Egyetem kutatói most egy új módszert javasoltak arra, hogyan lehet a csokoládét kevésbé zsírossá tenni anélkül, hogy feláldoznánk a selymes textúrát. A javaslatot egy mesterséges 3D-s nyelvvel nyert tapasztalatok alapján fejlesztették, amellyel azt tesztelték, hogy mi történik pontosan a szánkban, amikor bekapunk egy luxus csokoládészeletet.

Ez is érdekelhet: Egészséges lehet a mindennapos csokoládé fogyasztás

Amikor a robot szájrészhez négy különböző étcsokoládé-mintát vittek, a kutatók megállapították, hogy a tábla külső oldalán lévő zsírtartalom olvadt finomsággal vonta be a nyelvet. Ha ez az emberi szájra is érvényes, akkor a csokoládé tábla belsejében található zsírtartalom nem igazán érintkezik a nyelvvel, mielőtt összekeveredik a nyállal és lecsúszik a torkunkon.

A nyelvet négy különböző zsír-, cukor- és kakaóösszetételű csokoládéval is tesztelték, melyek kakaótartalma 70 százalék és 99 százalék között mozgott. A magasabb zsírtartalmú szeletek jobban körbevonták a 3D-s nyelvet. Sőt, amikor a zsíros csokoládé a nyelvhez tapadt, kakaórészecskéket bocsátott ki közvetlenül a nyelv ízlelőbimbóihoz.

Ha tovább olvasnál: Miért rossz az amerikai csokoládé íze?

csokol\u00e1d\u00e9t kap be egy fiatal n\u0151 mosolyogva

Fotó: Shutterstock

A szerzők elismerik, hogy nyelvmodelljük leegyszerűsített, és nem biztos, hogy pontosan ugyanez játszódik le egy valódi emberi szájban. Ennek ellenére azt feltételezik, hogy minél több zsír veszi körül a csokoládészeletet, annál valószínűbb, hogy az a nyelvhez és az arcbelsőhöz tapad.

Egy csokoládé akár 5, akár 50 százalékos zsírtartalmú, mindenképp cseppeket képez a szájban, és ez adja a csokoládé-érzetet. Kimutattuk, hogy a zsírrétegnek a csokoládé külső részén kell lennie, ezt követi a kakaórészecskék hatékony bevonása zsírral

– magyarázza Anwesha Sarkar táplálkozáskutató.

Most gyakorlati kísérletek következnek, hogy kiderüljön, lehetséges-e alacsony zsírtartalmú csokoládét létrehozni úgy, hogy a termék textúrája és íze megmaradjon. Ez a tanulmány nem vizsgálta, hogy a zsírtartalom hogyan befolyásolja a csokoládé ízét. A szerzők remélik, hogy eredményeik felhasználhatók egy olyan következő generációs csokoládészelet létrehozásához, amely egészségesebb, de ugyanolyan finom.

Reméljük, sikerrel járnak.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk