A téli hónapokban jellemzően sokkal kevesebb időt töltünk a szabadban. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy megfelelő D-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe, hiszen az számos módon befolyásolja a szervezetünk működését, de hatással van a hangulatunkra is. Összegyűjtöttünk néhány szempontot, amiért jobban oda kellene figyelnünk a pótlására.
Pontosan mi az a D-vitamin?
A D-vitamin több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Jelen van egyes élelmiszerekben, valamint a napfény hatására is képződik. Elősegíti a kalcium bélrendszerben való felszívódását, ahogy szabályozza a kalcium és a foszfor koncentrációját a vérben. Erősíti az immunrendszert és hatékonyan támogatja a csontok kalcium-háztartását. Újabb kutatások szerint gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és számos sejtfolyamatot, anyagcserét is szabályozhat – írja az Eating Well.
Hozzájárul a csontok egészségéhez
A megfelelő mennyiségű D-vitamin segíthet megőrizni csontjaink egészségét. Kis mennyiségben időseknél és emésztési zavarokkal küzdőknél csökkentheti a puha vagy törékeny csontok kialakulásának kockázatát. Felnőttek esetében a kalciummal kombinálva kisebb lehet a csípő- és gerinctörések kockázata.
Támogatja a szervezet védekezőképességét
Alapvetően segíti az immunrendszer működését. Kutatások szerint a D-vitamin hiánya csökkenti a szervezet ellenállóképességét, valamint összefüggésbe hozható olyan autoimmun betegségekkel, mint a reumatoid arthritis és a gyulladásos bélbetegségek, de növelheti a szklerózis multiplex kialakulásának kockázatát is – olvasható egy 2020-ban megjelent tanulmányban.
Hangulatjavító hatással bír
Egy másik tanulmány szerint abban is szerepe van, hogy hogyan érezzük magunkat. Mivel a szervezetünk a napfény hatására D-vitamint termel, a szabadban való tartózkodás már önmagában jelentősen javíthat az általános hangulatunkon. Számos pozitív hatása mellett pedig enyhíti a depressziós tüneteket és a szorongást is.
Ajánljuk figyelmedbe! Pajzsként védi immunrendszerünket ősszel ez az ásványi anyag
Mi történik, ha nem kap a szervezetünk elég D-vitamint?
A hiánya befolyásolhatja a csontok egészségét, gyerekeknél tályogot, felnőtteknél akár csontritkulást okozhat. Hosszútávon pedig növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, befolyásolhatja az immunrendszer megfelelő működését, de akár migrént és depressziót is okozhat – emlékeztet a lap.
Fotó: Shutterstock
Természetes D-vitaminban viszonylag kevés táplálék gazdag, ám mutatunk néhány, könnyen beszerezhető ételt:
- Zsíros halak, mint például lazac, tonhal, hering, kardhal és szardínia;
- marhamáj;
- csukamájolaj;
- tojássárgája;
- gombák;
- tejtermékek, például tehéntej, joghurt, sajtok.