D-vitaminban gazdag ételek

7 D-vitaminban gazdag étel, amit ősszel rendszeresen fogyasztanunk kellene

A D-vitamin segít az immunrendszer erősítésében, támogatja a csontok és az izmok egészségét, valamint hozzájárul a hangulatunk javításához is. Az alábbiakban bemutatunk hét olyan D-vitaminban gazdag ételt, amelyeket érdemes rendszeresen fogyasztanunk ebben az időszakban, hogy támogassuk egészségünket és megelőzzük a vitaminhiányt.


Tőkehalmájolaj 

A tőkehalmájolaj népszerű táplálékkiegészítő. Ha nem szereted a halat, a csukamájolaj szedése is segíthet: kiváló D-vitamin-forrás. 450 NE teáskanálanként a DV 56%-át teszi ki. Sok éve használják a D-vitaminhiány kezelésére. Magas A-vitamin-tartalommal is rendelkezik, egyetlen teáskanál 1350 mcg A-vitamint, azaz a DV 150%-át tartalmazza. Az A-vitamin nagy mennyiségben mérgező lehet, biztonságos felső határa 3000 mcg.

Tojássárgája

A tojás fehérjéjének nagy részében fehérje található, a zsír, a vitaminok és az ásványi anyagok pedig főként a sárgájában. Egy nagy tojás sárgája 37 NE D-vitamint tartalmaz, ami a DV 5%-a. A szabadban nevelt vagy D-vitaminnal dúsított takarmánnyal etetett tyúkok tojásai azonban sokkal magasabb értéket tartalmaznak.

Olvasd el ezt is! Öt étel, amely B12-vitaminban gazdag

Lazac

nyers lazac sp\u00e1rg\u00e1val tepsiben

ó Unsplash

A lazac nagyszerű D-vitamin-forrás. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) élelmiszer-összetételi adatbázisa szerint 100 gramm tenyésztett atlanti lazac 526 NE D-vitamint tartalmaz, ami a DV 66%-a. A vadon fogott lazac átlagosan több D-vitamint tartalmaz.

Szójatej

Mivel a D-vitamin szinte kizárólag állati eredetű termékekben található meg, a vegetáriánusok és vegánok számára nehezebb lehet az elegendő D-vitamin bevitele. Emiatt a növényi alapú tejpótlókat, például a szójatejet gyakran dúsítják D-vitaminnal, más, általában a tehéntejben található tápanyagokkal együtt. A mennyiség márkától függően változhat. Egy csésze körülbelül 100-119 NE D-vitamint tartalmaz, ami a DV 13-15%-a.

Gabona

A gabonafélék is gyakran D-vitaminnal dúsítottak. Egy csésze dúsított búzakorpapehely 145 NE D-vitamint tartalmaz, ami a DV 18%-ának felel meg. Egy csésze dúsított ropogós rizspehely 85 NE D-vitamint tartalmaz, ami a DV 11%-a. Azonban nem minden gabonapehely tartalmaz D-vitamint, érdemes a tápértékjelölésen ellenőrizni, hogy van-e a termékben.

Gomba

gomba

Unsplash

A dúsított élelmiszerek mellett a gomba az egyetlen megfelelő, nem állati eredetű D-vitamin-forrás. Az emberekhez hasonlóan a gombák is képesek D-vitamint szintetizálni, ha UV-fénynek vannak kitéve. A gombák azonban D2-vitamint termelnek, míg az állatok D3-vitamint. Azt azonban fontos hozzátenni, hogy sok kereskedelmi forgalomban termesztett gombát sötétben termesztenek, így nagyon kevés D2-t tartalmaznak. Egyes gombákat ultraibolya (UV) fénnyel kezelnek, hogy növeljék D-vitamin-tartalmukat.

Ez is érdekelhet: A 4 legjobb vitamin, ha egészséges bőrre vágysz

Hering 

A hering szintén nagyszerű D-vitaminforrás. A friss atlanti hering 100 grammos adagban 214 NE-t biztosít, ami a DV 27%-a. A pácolt hering is jó D-vitaminforrás, amely adagonként 113 NE-t, azaz a DV 14%-át biztosítja. A pácolt hering magas nátriumtartalommal is rendelkezik, így nem biztos, hogy jó választás, ha csökkenteni próbáljuk a sóbevitelt. A szardíniakonzerv, a laposhal és a makréla is megfelelő vitaminforrások.


A figyelmetekbe ajánljuk