A szilveszter és az újév elképzelhetetlen lencse nélkül: a klasszikus hüvelyes zöldség a hagyomány szerint szerencsét és gazdagságot hoz az új évben. A legtöbben levesként vagy főzelékként készítik el az óév utolsó napján – mi most az előbbihez mutatunk egy egyszerű receptet.
Hozzávalók:
- 95 g lencse
- 1 babérlevél
- 5 szem fekete bors
- 3 egész szegfűbors
- 1 liter víz
- 40 g sótlan vaj
- 90 g hámozott, kockára vágott sárgarépa
- 80 g hámozott, kockára vágott paszternák
- 23 g fehérítetlen, teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál frissen facsart citromlé vagy ecet
- 1 evőkanál finomra vágott friss petrezselyemzöld
- Frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
Ez is érdekelhet! Az olasz tészta, amit utálnak a séfek, pedig zseniális
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Így készül:
- Tegyük a lencsét egy közepes méretű lábasba, és folyó hideg víz alatt öblítsük át, majd csöpögtessük le.
- Adjuk hozzá a babérlevelet, az egész borsot, a szegfűborsot és a vizet. Forraljuk fel nagy lángon.
- Csökkentsük a hőfokot, fedjük le a lábast, és főzzük addig, amíg a lencse megpuhul, kb. 25-30 percig, majd tegyük félre.
- Amíg a lencse fő, egy közepes méretű lábasban vagy serpenyőben olvasszunk meg 13 g vajat. A sárgarépát és a paszternákot időnként megkeverve addig pirítsuk rajta, amíg a szélük ropogósra nem sül, kb. 5-6 percig. Tegyük át őket egy kis tányérra.
Ha tovább olvasnál: Otthon is könnyedén készíthetünk pisztáciakrémet – recept!
- Olvasszuk fel a maradék 27 g vajat ugyanebben az edényben, közepes lángon. Szórjuk a lisztet az olvasztott vajra, és folyamatosan kevergetve pirítsuk világosbarnára, kb. 4-5 percig. Vegyük le a tűzről, és öntsünk bele 150 ml hideg vizet. Keverjük össze, amíg pépes állagú nem lesz, majd tegyük félre.
- Adjuk hozzá a zöldségeket, a sót, a citromlevet és a lencsét is. Közepes lángon, időnként megkeverve pároljuk további 10 percig, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a petrezselymet. Ízlés szerint fűszerezzük fekete borssal, és tálaljuk.
Forrás: Very Good Cook