gőzölgő lencseleves
Fotó: Shutterstock

Íme, a tökéletes lencseleves-recept, ha szerencsés új évre vágysz

A szilveszter és az újév elképzelhetetlen lencse nélkül: a klasszikus hüvelyes zöldség a hagyomány szerint szerencsét és gazdagságot hoz az új évben. A legtöbben levesként vagy főzelékként készítik el az óév utolsó napján – mi most az előbbihez mutatunk egy egyszerű receptet.


​Hozzávalók:

  • 95 g lencse
  • 1 babérlevél
  • 5 szem fekete bors
  • 3 egész szegfűbors
  • 1 liter víz
  • 40 g sótlan vaj
  • 90 g hámozott, kockára vágott sárgarépa
  • 80 g hámozott, kockára vágott paszternák
  • 23 g fehérítetlen, teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé vagy ecet
  • 1 evőkanál finomra vágott friss petrezselyemzöld
  • Frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint

​Így készül:

  • Tegyük a lencsét egy közepes méretű lábasba, és folyó hideg víz alatt öblítsük át, majd csöpögtessük le.
  • Adjuk hozzá a babérlevelet, az egész borsot, a szegfűborsot és a vizet. Forraljuk fel nagy lángon.
  • Csökkentsük a hőfokot, fedjük le a lábast, és főzzük addig, amíg a lencse megpuhul, kb. 25-30 percig, majd tegyük félre.
  • Amíg a lencse fő, egy közepes méretű lábasban vagy serpenyőben olvasszunk meg 13 g vajat. A sárgarépát és a paszternákot időnként megkeverve addig pirítsuk rajta, amíg a szélük ropogósra nem sül, kb. 5-6 percig. Tegyük át őket egy kis tányérra.
  • Olvasszuk fel a maradék 27 g vajat ugyanebben az edényben, közepes lángon. Szórjuk a lisztet az olvasztott vajra, és folyamatosan kevergetve pirítsuk világosbarnára, kb. 4-5 percig. Vegyük le a tűzről, és öntsünk bele 150 ml hideg vizet. Keverjük össze, amíg pépes állagú nem lesz, majd tegyük félre.
  • Adjuk hozzá a zöldségeket, a sót, a citromlevet és a lencsét is. Közepes lángon, időnként megkeverve pároljuk további 10 percig, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a petrezselymet. Ízlés szerint fűszerezzük fekete borssal, és tálaljuk.

Forrás: Very Good Cook


A figyelmetekbe ajánljuk