Egy teáskészlet.

Tearajongók, figyelem! Ezt az 5 különlegességet mindenképp ki kell próbálnotok!

Eleged van a szokásos zöld vagy fekete tea fogyasztásából? Akkor talán itt az ideje, hogy kipróbálj valami egészen mást. Az alábbi cikkben összeállítottunk egy listát a világ 5 legkülönlegesebb teájáról, amelyeket mindenképp érdemes kipróbálnod!


1. Kukicha

A kukicha attól különleges, hogy valójában a teakészítés mellékterméke. A legtöbb melléktermékkel ellentétben – amelyek többnyire teafilterekben végzik – a kukicha egy laza leveles tea, és prémium minőségű tealevelekből állítható elő. Készülhet bancha, sencha, kabusecha, gyokuro és matcha tealevelekből, lehet zöld vagy pörkölt, sőt matcha teaporral is keverhető. A kukicha szárakat is tartalmaz, és lehetnek benne kisebb levélszemcsék is. Nagyon alacsony koffeintartalma miatt az egyik legnépszerűbb tea a makrobiotikában.

A kukicha főzéséhez használj kb. egy teáskanálnyi tealevelet, amelyet forró vízben kell áztatni körülbelül 1,5-3 percig. Ugyanazokat a leveleket legalább 2-szer újra meg lehet áztatni. Nagyon könnyű elkészíteni, és még akkor sem lesz keserű, ha nagyon forró vízzel túlfőzzük. A Kukicha kiválóan alkalmas hideg főzésre is. Ezt a fajta teát kizárólag Japánban készítik.

2. Kokeicha

Illusztráció.

Alice Pasqual/Unsplash

A kokeicha egy japán tea, amelynek nagyon érdekes a megjelenése és az íze is. Ez egy olyan teakészítmény, amely szintén a teagyártás melléktermékéből készül. Bonyolultnak hangzik? Az is. A kokeicha tulajdonképpen apró darabokra tört konacha, amelyet őrölnek és pasztává alakítanak, majd apró, egyforma méretű tealevelekre formáznak, ezután pedig megszárítják. A kokeicha különböző teafajtákból készülhet, így mind a minőség, mind az íz az eredeti tealevelektől függ. A kokeicha nem egy túlságosan elterjedt teafajta, és a kukichához hasonlóan csak Japánban készül.

3. Lila tea

A lila tea egy különleges teafajta, amelyet főként Kenyában termelnek. A lila teát a különleges íze mellett a gyönyörű, lilás árnyalatú nyers tealevelek, és az állítólagos egészségügyi előnyei teszik egyedivé. A lila tea egy antocianin nevű pigmentet tartalmaz, amely antioxidánst hordoz magában, ezáltal immunstimuláló és rákellenes előnyöket biztosíthat. Az antocianin az agy neurodegeneratív betegségekkel szembeni védelme érdekében is hasznos lehet.

4. Zöld rooibos

A Zöld rooibos enyhe, könnyed, lágy és édes, emellett a vörös típushoz hasonlóan egyáltalán nem tartalmaz keserű ízt. A vörös rooibosszal ellentétben a zöld rooibos nem erjesztett. Mindkettőt kizárólag Dél-Afrikában termesztik. A zöld rooibos több antioxidánst tartalmaz, mint a piros, és koffeinmentes verzió. Ez teszi szinte bárki számára fogyaszthatóvá – a gyerekektől a koffeinre érzékenyekig.

Egy csésze zöld rooibos elkészítéséhez adj egy kiskanálnyi tealevelet egy csésze forró vízhez. A legjobb íz elérése érdekében mindig friss forrásvizet használj. A levelet ezután körülbelül 5-10 percig kell áztatni. Az áztatási időtől függően világosabb vagy sötétebb sárga főzetet kap, de a teád a színtől függetlenül soha nem lesz keserű.

Úgy tűnik, a rooibos-najk nincsenek mellékhatásai, de a biztonság kedvéért mindig konzultálj az orvosoddal, mielőtt új teákat iktatnál be az étrendedbe – különösen, ha terhes vagy, vagy már szedsz valamilyen gyógyszert.

5. Yerba mate

A yerba mate-ról talán már hallottál korábban. Ez egy ritka, koffeintartalmú gyógytea. A yerba mate számos dél-amerikai országban a legnépszerűbb és legfontosabb ital. Különlegességét az adja, hogy rengeteg antioxidánst tartalmaz, ezáltal számos jótékony hatással bír.

A yerba mate sok tekintetben hasonlít a zöld teához. Ugyanazt a levelet akár 10-szer is újraáztathatjuk, és hidegen is elkészíthetjük.

A figyelmetekbe ajánljuk