Házi krumplipüré
Fotó: Karly Jones/Unsplash

Így készül a Michellin-csillagos séf 3 összetevős krumplipüréje

A burgonya az egyik olyan gyakran elővett köret, amelyet elég sokféleképpen el tudunk készíteni: akár pürésítve, megsütve, ropogósan vagy éppen puhán. Bármi is a recept, egy tény biztos: a krumplit nehéz letaszítani kedvenc köreteink. Pont ezért most mutatunk egy mindössze 3 összetevős, fantasztikus receptet vele.



Nem is kell áttérnünk a burgonyáról más köretre, csak érdemes kicsit átgondolni – pár új receptötlet segítségével –, hogyan is nyúljunk hozzá.

A Vince hívja fel a figyelmet az angliai Coworth Parkban található, Michelin-csillagos Woven étterem főséfjének, Adam Smithnek számtalan friss krumplis receptjeire: úgy, mint a roppanós chipsre, a töltött krumplihéjra vagy éppen a pürére.

A FinediningLovers értesülése szerint az eleinte ügyvédnek, rendőrnek készülő, de 13 éves kora óta a vendéglátásba dolgozó Smith alábbi ötlete pedig éppen utóbbi kiváló újragondolása.

Ez is érdekelhet: Minden háztartásban megtalálható, pár csepp elég, és csodát tesz a krumplival

​Hozzávalók

  • 1 kg La Ratte burgonya (itthon is megvásárolható, a rózsaburgonyához hasonlít);
  • 850 g sótlan vaj;
  • 150 ml teljes tej;
  • (só ízlés szerint).

Ezt is olvasd el: Az egész internet megőrül ezért a ropogós sült krumpli receptért, pedig nagyon egyszerű

Elkészítése

Krumplip\u00fcr\u00e9

Fotó: Shutterstock

  • A megmosott burgonyákat rakjuk egy mély serpenyőbe, majd mielőtt hideg vizet öntenénk rájuk, sózzuk meg;
  • Forraljuk fel a vizet és várjuk meg, amíg megfőnek a krumplik;
  • Szűrjük le a vizet és körülbelül 3-4 percig hagyjuk hűlni a burgonyákat;
  • Amíg a burgonya még forró, távolítsuk el a héját, és nyomjuk keresztül egy szitán/szűrőn! Ha kihűlne a krumpli, a püré ragacsos lesz, tehát figyeljünk a hőfokra;
  • Ezután rakjuk át mindezt egy tiszta serpenyőbe és lassú tűzön főzve, apránként adjuk hozzá a kockára vágott, hideg vajat;
  • Miután az összes vajat hozzáadtuk és a massza állaga simának és zsírosnak tűnik, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a hideg tejet;
  • Ha betartjuk a receptet, ezután egy krémes, vajban gazdag pürét látunk magunk előtt;
  • Végső lépésként a krumplipürét még sózhatjuk, amennyire szeretnénk!

Ezt bármilyen húsételhez könnyedén és gyorsan elkészíthetjük, meglepve akár a már befásult krumplikedvelőket is!

A figyelmetekbe ajánljuk