A burgonya az egyik olyan gyakran elővett köret, amelyet elég sokféleképpen el tudunk készíteni: akár pürésítve, megsütve, ropogósan vagy éppen puhán. Bármi is a recept, egy tény biztos: a krumplit nehéz letaszítani kedvenc köreteink. Pont ezért most mutatunk egy mindössze 3 összetevős, fantasztikus receptet vele.
Nem is kell áttérnünk a burgonyáról más köretre, csak érdemes kicsit átgondolni – pár új receptötlet segítségével –, hogyan is nyúljunk hozzá.
A Vince hívja fel a figyelmet az angliai Coworth Parkban található, Michelin-csillagos Woven étterem főséfjének, Adam Smithnek számtalan friss krumplis receptjeire: úgy, mint a roppanós chipsre, a töltött krumplihéjra vagy éppen a pürére.
A FinediningLovers értesülése szerint az eleinte ügyvédnek, rendőrnek készülő, de 13 éves kora óta a vendéglátásba dolgozó Smith alábbi ötlete pedig éppen utóbbi kiváló újragondolása.
Ez is érdekelhet: Minden háztartásban megtalálható, pár csepp elég, és csodát tesz a krumplival
Hozzávalók
- 1 kg La Ratte burgonya (itthon is megvásárolható, a rózsaburgonyához hasonlít);
- 850 g sótlan vaj;
- 150 ml teljes tej;
- (só ízlés szerint).
Ezt is olvasd el: Az egész internet megőrül ezért a ropogós sült krumpli receptért, pedig nagyon egyszerű
Elkészítése
Fotó: Shutterstock
- A megmosott burgonyákat rakjuk egy mély serpenyőbe, majd mielőtt hideg vizet öntenénk rájuk, sózzuk meg;
- Forraljuk fel a vizet és várjuk meg, amíg megfőnek a krumplik;
- Szűrjük le a vizet és körülbelül 3-4 percig hagyjuk hűlni a burgonyákat;
- Amíg a burgonya még forró, távolítsuk el a héját, és nyomjuk keresztül egy szitán/szűrőn! Ha kihűlne a krumpli, a püré ragacsos lesz, tehát figyeljünk a hőfokra;
- Ezután rakjuk át mindezt egy tiszta serpenyőbe és lassú tűzön főzve, apránként adjuk hozzá a kockára vágott, hideg vajat;
- Miután az összes vajat hozzáadtuk és a massza állaga simának és zsírosnak tűnik, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a hideg tejet;
- Ha betartjuk a receptet, ezután egy krémes, vajban gazdag pürét látunk magunk előtt;
- Végső lépésként a krumplipürét még sózhatjuk, amennyire szeretnénk!
Ezt bármilyen húsételhez könnyedén és gyorsan elkészíthetjük, meglepve akár a már befásult krumplikedvelőket is!