A fahéj világszerte közkedvelt fűszer. Karakteres ízén túl sokan állítólagos egészségügyi előnyei miatt is kedvelik. Sőt egy új TikTok-trend szerint a fahéjas kávé segíthet még a fogyásban is. Alább utánajárunk, mennyi ebben az igazság.
A fahéj számos jótékony hatással lehet a szervezetre: segíti a vércukorszint szabályozását, mivel gyorsítja a cukor sejtekbe jutását, de javítja az inzulin hatékonyságát is. Emellett támogatja a zsír energiává alakítását, valamint lassítja az étel felszívódását, ezáltal tovább tart a jóllakottság érzése.
Tényleg segít a fogyásban?
Egy 21 klinikai vizsgálat eredményeit összegző kutatás arra jutott, hogy a fahéj hozzájárulhat a testtömegindex (BMI) csökkentéséhez, azonban az alanyok testzsírszázalékában nem mutatkozott jelentős változás.
Ezt is olvasd el! Olívaolaj a kávéba? Egy új gasztro trend, ami meghódította az internetet
Fotó: Shutterstock
Fontos tehát tisztán látni azzal kapcsolatban, hogy a fogyás nem olyan egyszerű, hogy már egy kis fahéj elfogyasztása után biztosan leadunk majd néhány kilót.
Kutatások szerint a fahéj ugyan segíthet a zsírégetésben, de hatása önmagában csekély; jelentős eredmények csak más életmódbeli változtatásokkal együtt érhetők el.
Ettől függetlenül egy csipet fahéj a reggeli kávéban nemcsak finomabbá teszi az italunkat, hanem egy kis pluszt is adhat az egészséges táplálkozáshoz.
Ez is érdekelhet! Le a kilókkal! Így befolyásolja a kávé a testsúlyunkat
Kockázatos is lehet a fahéj?
Az egyes fafajok kérgéből készült fűszer természetes, így általában nem jár jelentős mellékhatásokkal sem. Egyeseknél azonban a fahéj allergiás reakciókat válthat ki, míg a benne lévő kumarin túlzott fogyasztása mérgezéses tünetekhez vezethet. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a biztonságos beviteli határértéket 0,1 mg/testsúlykilogrammban határozta meg.
Továbbá nem árt tudni, hogy a boltokban leggyakrabban kapható kassziafahéj kumarintartalma akár 1% is lehet.
Ez azt jelenti, hogy egy 60 kilogrammos fogyasztó esetében már 2 teáskanál – nagyjából 6 gramm – fogyasztása is meghaladhatja a biztonságos napi beviteli határértéket. Ezzel szemben a ceyloni fahéj jóval alacsonyabb, mindössze 0,004% kumarint tartalmaz, így minden esetben biztonságosabb választásnak számít.
Forrás: Daily Coffee News